News Flash:

Sarbatoare la Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timisoara. Elevii si profesorii sarbatoresc zilele liceului

13 Octombrie 2013
3039 Vizualizari | 0 Comentarii
Liceul Pedagogic Carmen Sylva din Timisoara

In perioada 12-15 octombrie, la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timisoara va fi sarbatoare. La ea sunt invitati sa participe elevi din alte scoli din judet, absolventii promotilor pe care le- avut scoala de-a lungul timpului si profesorii pensionati.

Zilele Liceului Pedagogic debuteaza sambata, 12 octombrie, de la ora 10.00, cu un simpozion intitulat “Gandind asemenea, vorbim diferit”, ajuns la cea de-a VII-a editie. In aceeasi zi, dar de la ora 15.00 va avea loc intalnirea absolventilor din promotiile care au absolvit liceul de-a lungul timpului.

In 13 octombrie programul incepe la ora 13.00 cu o slujba religioasa, urmata de intalnirea profesorilor pensionari care au predat la Liceul Pedagogic.

Luni este Ziua Portilor Deschise, vizitatorii avand acces in incinta scolii, insotiti de cadre didactice, de la ora 12.00. Acestia vor avea ocazia sa afle informatii despre activitatea claselor gimnaziale si sa participe la activitati interactive propuse de profesorii scolii. Printre vizitatori se vor afla si elevi de la alte scoli din judet.

In 15 octombrie va avea loc o festivitate dedicata sarbatoririi a 94 de ani de invatamant romanesc care va cuprinde, de la ora 13.30 si un program artistic.

Bazele a ceea ce avea sa devina Liceul de Fete si mai apoi Liceul Pedagogic  din Timisoara au fost puse in 1881, cand s-a infiintat, in Timisoara o scoală inferioară de fete, particulară, sub conducerea doamnei Benedek. scoala functiona cu patru clase gimnaziale si un corp profesoral alcătuit din cinci profesori. Trei ani mai tarziu, pe langă scoală, se deschide un internat, iar claselor gimnaziale li se adaugă o clasă a V-a. Ca urmare, institutia se transformă in “scoala superioară de fete”, cu predare in limba maghiară si devine scoală de stat, avandu-l, ca director, pe Guillem Vallo, intre anii 1884 – 1889. Cursurile se desfăsurau intr-un palat vechi, inchiriat in Cartierul Cetate, Palatul Bersuder, situat pe actuala stradă George Cosbuc.

Actuala cladire in care functioneaza Liceul Pedagogic a fost construita in perioada 1902-1903, dupa ce Primăria Timisoarei a pus la dispozitie un teren de 8703 mp. Edificiul, in stil neogotic, englez, victorian, a fost ridicat după planurile arhitectilor Iacob Klein din Timisoara si Leopold Baumhorn din Budapesta, iar clădirea a costat 385 000 coroane. Incepand cu anul scolar 1903-1904, “scoala Superioară de Fete” a functionat in noua clădire. in anul 1912, este numit director Fulop Schill, iar, in 1916, scoala se reorganizează, devenind liceu de fete cu predare in limba maghiară.

 


fulop schill
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005924 (s)