News Flash:

Comisar-sef de la Politia de Frontiera Timisoara banuit ca asigura protectie pentru o grupare de trafic de migranti. Lua jumatate din castiguri

16 Decembrie 2021
436 Vizualizari | 0 Comentarii
politia de frontiera

Ies la iveala detalii socante in urma perchezitiilor desfasurate de DIICOT, joi, la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara. Anchetatorii spun ca un comisar-sef, conducatorul structurii pentru prevenirea si combaterea migratiei ilegale, oferea de fapt protectie pentru o grupare de traficanti de migranti. Mai mult, lua jumatate din castigurile retelei si chiar a inregistrat unii dintre traficanti ca fiind colaboratori in unele cauze penale.
 
 
Procurorii DIICOT spun ca, intre ianuarie 2020 si februarie 2021, un comisar-sef, aflat la conducerea biroului pentru Prevenirea si Combaterea Migratiei Ilegale si Infractionalitatii Transfrontaliere in cadrul STPF Timis, ar fi incasat jumatate din castigurile unei retele care trafica migranti si le-ar fi oferit protectie infractorilor.

„In acest sens, investigatiile efectuate in cauza au relevat imprejurarea ca grupul infractional a beneficiat de protectia conferita de catre principalele autoritati de aplicare a legii avand competenta exclusiva in zona de frontiera a Romaniei, in scopul prevenirii si combaterii migratiei ilegale si infractionalitatii transfrontaliere. Comisarul sef a creat aparenta utilizarii unor membri ai gruparii in cauze penale, in calitate de colaboratori, desi in realitate acestia nu au avut nicio calitate procesuala in cauze penale instrumentate de catre Biroul de Prevenire si Combatere a Migratiei Ilegale si Infractionalitatii Transfrontaliere din cadrul STPF Timis”, transmit procurorii DIICOT.

In timpul cercetarilor, anchetatorii au descoperit si un agent de politie din cadrul ITPF TImisoara care ar fi sprijinit si el o alta grupare de trafic de migranti. Le oferea infractorilor ponturi despre locatiile in care se aflau migranti si in care politistii de frontiera si alte autoritati ar fi urmat sa desfasoare controale.

„Totodata, din probatoriul administrat a rezultat faptul ca agentul de politie si-a incalcat constant atributiile de serviciu ce ii reveneau prin prisma calitatii sale, in sensul ca, avand cunostinta de existenta unor infractiuni circumscrise migratiei ilegale, nu a luat masurile legale care se impuneau, ci dimpotriva a divulgat din interior informatii membrilor respectivei grupari, creandu-le convingerea ca beneficiaza de protectia autoritatilor care au in competenta prevenirea si combaterea unor astfel de infractiuni”, povestesc procurorii DIICOT

Sase persoane vor fi duse la audieri, la Bucuresti, la sediul DIICOT Structura Centrala.

Cei de la ITPF Timisoara spun ca vor acorda sprijinul necesar procurorilor care instrumenteaza cazul.

„Referitor la persoanele implicate, in functie de rezultatele cercetarii desfasurate de catre autoritatile competente, la nivelul institutiei vor fi dispuse masurile de sanctionare prevazute de Legea 360 din 2002 privind Statutul Politistului. Conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara se delimiteaza de astfel de fapte si va manifesta fermitate maxima fata de lucratorii institutiei care incalca prevederile legale”, transmit reprezentantii ITPF Timisoara.

Caracatita infractionala, descoperita cu sprijinul EUROPOL
Gruparea infractionala din Romania facea parte din una transfrontaliera, formata din sirieni, irakieni, egipteni si romani. Caracatita avea „filiale” pe teritoriul fiecarui stat balcanic si oferea gazduire, transfer si transport pentru migranti, pe ruta Turcia – Grecia – Bulgaria sau Serbia – Romania – Ungaria – Austria – Germania.

La finalul lui iulie 2021, procurorii DIICOT Structura Centrala au facut 22 de perchezitii in Bucuresti, Timis, Ialomita, Calarasi si Ilfov. Au vizat chiar gruparea infractionala protejata de comisarul-sef, din care faceau parte mai multe celule ce actionau unitar.

„Pe teritoriul Romaniei s-au constituit mai multe celule infractionale care au actionat in mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a Romaniei, atat cu Bulgaria cat si cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranti, prin gazduirea temporara a acestora in diferite locatii situate atat in zona adiacenta municipiului Bucuresti, cat si in zona de vest a Romaniei, in scopul trecerii frauduloase a frontierei cu Ungaria, destinatia finala fiind Germania.
In realizarea activitatilor infractionale, liderii gruparii organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderenta cetateni romani, cu rol de transportatori locali, care, animati de promisiunea unor castiguri materiale intr-un termen relativ scurt, au aderat la aceasta grupare si au dezvoltat, la nivel national, propriile retele de transportatori.

Transferurile si transporturile ilegale de migranti au beneficiat de fiecare data de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergator, soferii utilizati fiind instruiti si coordonati in permanenta de catre organizatorii transporturilor prin transmiterea locatiilor de imbarcare/debarcare, comunicarea in timp real a riscurilor generate de prezenta in trafic a unor echipaje de politie, precum si gestionarea resurselor necesare transporturilor.

Totodata, investigatia a beneficiat de sprijinul EUROPOL, aceasta institutie facilitand schimbul de informatii si sprijinind autoritatile din tarile mentionate cu materiale analitice, iar, astazi 29 iulie 2021, un reprezentat Europol s-a aflat la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru suport analitic si operational”, transmiteau procurorii DIICOT in 29 iulie 2021.

Migranti, droguri, dar si falsuri sau furt
In timpul anchetei, procurorii au descoperit ca o parte dintre membri gruparii nu se ocupau numai cu traficul de migranti.

„Activitatile investigative efectuate in cauza au condus la identificarea si probarea altor activitati infractionale adiacente dezvoltate de o parte a membrilor gruparii, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare si utilizare de documente falsificate, furt calificat, conducere de autovehicule fara permis de conducere”, transmiteau anchetatorii in iulie 2021.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005802 (s)