News Flash:

Cea mai mare zona de agrement verde s-ar putea face in nordul Timisoarei. Primaria vrea o strategie de dezvoltare urbana

14 Decembrie 2021
338 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria

In lipsa unui PUG nou, la care se lucreaza de peste 11 ani, Primaria Timisoara face o strategie de dezvoltare teritoriala urbana pentru nordul orasului. Pana va fi gata, timp de sase luni vor fi suspendate documentatiile de urbanism in „una dintre cele mai nedezvoltate zone”. Acolo s-ar putea amenaja cea mai mare zona de agrement verde.
 
 
Consilierii locali vor fi pusi sa aprobe elaborarea Strategiei de dezvoltare teritoriala urbana – Timisoara Nord. Totodata, vor trebui, la cererea Executivului PMT, sa suspende temporar avizarea documentatiilor de urbanism pentru zona vizata, pe o perioada de maximum sase luni, necesara elaborarii si aprobarii acestei strategii. Dupa vot urmeaza sa fie inceputa procedura de achizitie.

Fritz: Sansa de a pune bazele unei dezvoltari corecte
„Obiectivul acestui plan strategic este stabilirea directiei de sistematizare a intregii zone, intr-un concept unitar, avand ca principal scop cresterea calitatii vietii. Terenul studiat are 1.131 de hectare, din care multe parcele sunt in proprietate privata, si ne dorim ca prin acest proiect sa oferim un exemplu de colaborare intre initiativa publica si cea privata, prin implementarea unei solutii de dezvoltare a zonei, inclusiv a infrastructurii si serviciilor, bazata pe principii actuale si sustenabile, care sa faca zona mai atractiva”, transmite Serviciul Comunicare din cadrul Primariei Timisoara.

Propunerea celor din conducerea PMT a fost discutata deja in Comisia Tehnica pentru Amenajarea Teritoriului, care a dat „unda verde”.

„Pe tot parcursul elaborarii strategiei ne vom consulta cu toate partile implicate, investitori, institutii, furnizori de servicii, dar si cu cetateni, avem in plan organizarea de focus grupuri si dezbateri. Vocea oamenilor este foarte importanta, pentru ca la final sa avem un plan de dezvoltare al zonei, la care am contribuit toti si in care credem toti. Este o mare sansa pe care nu avem voie sa o irosim, aceea de a pune bazele unei dezvoltari corecte si unitare a acestei zone”, a spus primarul Dominic Fritz.

Una dintre cele mai nedezvoltate zone
Este vorba despre „una dintre cele mai nedezvoltate zone adiacente Timisoarei”, care are astfel sansa la „o dezvoltare viitoare controlata si nu haotica, asa cum s-a intamplat in alte zone”.

Reprezentantii PMT spun ca, in ultima perioada, au constatat „o crestere a solicitarilor pentru emiterea Avizelor de Oportunitate pentru documentatii de urbanism de tip Plan Urbanistic Zonal dezvoltate pe parcele singulare, pe suprafete mici si nu pe zone, creand astfel strategii exclusiv dezvoltate pe aceste parcele si nu o strategie care sa se dezvolte pe o suprafata relevanta la nivel de cartier”.

Cea mai mare zona verde de agrement
Se va urmari crearea de legaturi intre zona de nord si restul orasului prin „deschiderea unor noi cai de acces a vehiculelor, prin extinderea retelei de transport in comun, prin crearea unei legaturi cu circulatia feroviara (triaj Ronat), dar si prin introducerea unor functiuni noi care sa deserveasca atat cetatenii zonei studiate, cat si intreaga zona periurbana”.

Mai mult, ar exista posibilitatea amenajarii „celei mai mari zone de agrement verzi” (pe amplasamentul actualei pasuni, intre aeroportul Cioca si centura verde adiacenta strazii George Ardelean), „cu activitati si evenimente sportive, de recreere si de divertisment si cu interconectarea culoarelor verzi-albastre (adiacente canalelor de desecare) cu intreaga zona”.

PUG-ul nou inca nu e gata
Timisoara inca nu are un plan urbanistic general actualizat. PUG-ul orasului, inca in vigoare, exista din luna mai a anului 2002. A fost prelungit in 2014, avandu-se in vedere faptul ca elaborarea celui nou se afla in etapa a treia, aceea de intocmire a propunerilor de plan si avizarea acestora de catre ministerele de resort, primele doua etape fiind bazate pe studii de fundamentare si masterplan. A fost nevoie apoi de o noua prelungire a valabilitatii PUG-ului din 2002, pana la sfarsitul lui 2018. Pentru ca PUG-ul nou inca nu e gata, s-a mai facut o prelungire, pana in 2023. Noul Plan Urbanistic General al Timisoarei este in lucru de 11 ani si este la faza de avize.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005924 (s)