News Flash:

Din păcate, crește

Banca Naţională a României a revizuit în creștere prognoza de inflaţie

10 August 2023
237 Vizualizari | 0 Comentarii


Banca Națională a României (BNR) a ajustat în sus prognoza de inflație pentru finalul anului curent la 7,5%, și pentru sfârșitul anului 2024 la 4,4%, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă miercuri.

În luna mai a acestui an, BNR prognoza o inflație de 7,1% pentru sfârșitul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală revizuiase în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului curent la 7%, și estimase o inflație de 4,2% pentru sfârșitul anului 2024.

"Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare. Scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare şi a datelor pe care le avem la momentul realizării proiecţiei. Adică raportul s-a discutat mai întâi în Comitetul de politică monetară şi apoi în Consiliu. Deci cu vreo 3-4 săptămâni în urmă. Pe acelea le-am introdus model pentru că prognoza se bazează pe un model european, sofisticat, modern, un model macroeconomic. S-au introdus datele în model. Dar nu putem să introducem 10 variante acolo. Este scenariul de bază. Cel mult mai puteam să facem două-trei scenarii alternative.

Scenariul de bază se face cu datele certe pe care le avem şi le introducem în model şi aşa a ieşit. În comunicatul nostru am precizat acest lucru, poate cu o terminologie uşor prea tehnică. Am văzut că s-a citit total eronat că am avertizat Guvernul sau că am atenţionat Guvernul. Nu e nicio atenţionare a Guvernului şi fac această precizare să nu facem ştiri din ştiri. Şi acolo am vorbit de incertitudini la adresa prognozei. Deci la adresa acestui scenariu de bază. Nu incertitudini că atenţionăm Guvernul că dacă majorează impozitele creşte inflaţia", a declarat Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

El a explicat că doar anumite impozite crescute contribuie la creșterea inflației, în special cele care afectează direct consumul, precum accizele și TVA-ul.

"Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat la creşterea impozitării pe venituri. Ea duce la scăderea cererii agregate", a precizat guvernatorul BNR.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007826 (s)