News Flash:

Timisoara ramane fara chioscuri de ziare.Primaria ii trimite pe difuzori la mall sau in alte spatii comerciale

23 August 2021
548 Vizualizari | 0 Comentarii
chiosc ziare

Administratia Fritz vrea sa curete orasul Timisoara de toate gheretele de pe domeniul public. A inceput cu automatele de lapte si oua si continua cu chioscurile de ziare, pentru care s-a dat deja dispozitia de desfiintare. City managerul Matei Creiveanu ii trimite pe operatori sa-si vanda ziarele in spatii comerciale sau la mall. Nu se stie cand vor aparea inapoi, dar un lucru e sigur: nu vor mai fi atat de multe.
Timisoara ramane fara ziare pe domeniul public, in urma unui anunt facut exact in urma cu o saptamana de primarie. Reprezentantii institutiei de pe C.D. Loga transmiteau, in 16 august, ca „un numar de 41 de chioscuri amplasate fara contract si autorizatie pe domeniul public de mai multi ani si pentru care operatorii lor nu plateau niciun fel de taxe la bugetul local vor fi ridicate de Primaria Timisoara, costurile de transport si depozitare urmand sa fie suportate de firmele care le detin”.

Planul pare simplu: „dupa operatiunile de ridicare a acestor chioscuri, se vor salubriza si repara parcelele pe care acestea au fost amplasate”. Oficialii PMT explicau ca au incercat sa se inteleaga cu difuzorii de ziare, carora le-au cerut inca din primavara o lista cu amplasamentele ideale si un model unitar de chiosc. Practic, sa faca treaba primariei, pentru ca municipalitatea ar fi trebuit sa aleaga terenurile pe care sa le inchirieze si sa pregateasca un regulament pentru comertul stradal.

Prioritatea PMT este curatarea domeniului public
„Noi avem un demers mai vast de curatare a domeniului public de lucruri/obiecte care sunt amplasate fara forme legale. Pentru ca chioscurile de presa au un rol social si au o importanta aparte, rolul lor economic e mai putin important, am incercat sa ajungem la o solutie care sa raspunda si nevoilor de curatenie si ordine pe domeniul public si sa si ajute presa. In spiritul acesta am avut si intalniri fata in fata cu ei, si corespondenta. Ideea de baza a fost urmatoarea: obiectele in sine, aceste chioscuri, noi ne dorim a fi unitare, de o cu totul alta calitate, sa raspunda altor deziderate urbanistice. Este o decizie unilaterala a municipiului, dar, pentru ca e vorba de chioscuri de presa, i-am implicat in aceasta decizie si le-am solicitat sa vina ei cu propuneri pe care apoi le-ar fi analizat urbanistii, arhitectul-sef”, ne-a explicat city managerul Matei Creiveanu.

A doua zi de cand a anuntat desfiintarea chioscurilor, primarul Dominic Fritz, aflat in concediu, semnase deja „dispozitia privind desfiintarea pe cale administrativa, de pe domeniul public, a chioscurilor de difuzare si comercializare a presei si cartilor”. Totul se intampla pe cheltuiala operatorilor, care nu au fost anuntati cand vor ramane fara chioscuri.

Reprezentantii primariei spun ca prioritatea este curatarea domeniului public. Operatiunea a inceput in primavara, cand PMT a anuntat ca vor disparea de pe domeniul public si automatele de sifon, lapte sau oua.

„Din punct de vedere urbanistic si de trafic, nu corespund. Doi la mana: le ocupa fara forme legale, forma legala prin care se poate ocupa domeniul public este licitatia. Dar le-am spus sa vina cu propuneri de amplasamente care sa corespunda cerintelor minimale, noi le luam si le filtram si, in spiritul bunei colaborari, le vom scoate la licitatie, cu mentiunea ca va putea oricare operator interesat sa participe la licitatie”, ne-a mai spus Creiveanu.

Timisorenii, trimisi sa cumpere ziare de la mall
Numai ca cei doi difuzori care detin cele 41 de chioscuri de ziare din oras nu s-au inteles, iar reprezentantii primariei spun ca prioritatea este curatarea domeniului public. Operatorii de ziare sunt trimisi sa-si inchirieze spatii comerciale, in blocuri sau in malluri.

„Din nou, pricipala prioritate este eliberarea domeniului public de mobilier amplasat ilegal si de obiecte amplasate fara forme legale. In functie de disponibilitatea logisticii, dispozitiile vor fi aplicate. Solutia: sunt alte spatii comerciale, ei trebuie sa migreze catre spatii comerciale construite, mici, ca-s de parter de bloc, ca-s de alte forme de spatii comerciale, sunt cateva puncte de difuzare a presei care nu sunt pe strada, cred ca sunt in malluri si alte galerii comerciale. Vor trebui sa migreze catre aceste spatii civilizate. Aceste spatii sunt in chirie la noi toti, fara sa plateasca chirie. E cineva care s-a infiintat pe domeniul public fara sa aiba contract”, a mai explicat administratorul public.

Comert stradal la modul general, dar mai putin
Timisoara va ramane fara chioscuri de ziare pe domeniul public, iar timisorenii care vor dori sa-si cumpere un ziar sau o revista trebuie sa se reorienteze. Spre mall sau alte galerii comerciale, pentru ca primaria nu prea mai vrea comert stradal pe domeniul public. Nu renunta de tot la el, dar vor fi extrem de putine amplasamente.

„La modul general va exista comert stradal, ca e vorba de ziare sau alt tip de comert stradal, dar va fi mult restrans. Nu va fi numarul de amplasamente care e acum, ne referim la tot comertul stradal, pentru ca, din punct de vedere urbanistic, e o abordare unitara. Vor fi probabil undeva intre 5 si 10% dintre amplasamentele care sunt acum. Si procentul este destul de neclar, pentru ca sunt foarte multe situatii: unele sunt cu forme legale, dar cu contracte expirate, altele sunt amplasate fara nicio forma legala, deci si inventarierea lor e o provocare.

Dar, una peste alta, pentru toate aceste categorii de comercianti, ca sunt plescavitarii sau ca sunt comercianti de ziare, solutia principala nu va mai fi amplasarea pe domeniul public. Cu siguranta vom mai avea, dar nu vor mai fi in numar atat de mare”, a mai explicat Matei Creiveanu.

Potrivit aceleiasi surse, se lucreaza in prezent la nivelul PMT la un regulament de comert stradal, iar licitatia pentru amplasamentele care vor fi curatate acum de difuzorii de ziare ar putea fi lansata „inainte de sfarsitul anului”.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006258 (s)