News Flash:

Eveniment cultural de marcă în Timișoara

Timișorenii sunt invitați la o expoziție plină de vigoare, organizată la Palatul Apelor

22 Iunie 2023
255 Vizualizari | 0 Comentarii

Una dintre căile de navigație definitorii pentru spațiul central european este, fără îndoială, Dunărea. Acest mare fluviu reprezintă și limita sudică a provinciei noastre. Dar pentru a demonstra că apa nu are doar un rol geografic în Banat, un grup de artiști entuziaști au ales să o aducă în centrul creațiilor lor.

Pictorul Costin Brăteanu a avut un dublu rol în această situație. Pe lângă calitatea sa de creator de frumos pe pânză, el a asumat și un rol administrativ ca și curator, reușind să adune în jurul său zece colegi de pensule. Rezultatul lor este spectaculos.

O expoziție plină de vigoare, care nu tulbură deloc suavitatea și lirismul lucrărilor inspirate de cursul Dunării. Locul cel mai potrivit pentru a găzdui o astfel de expoziție este holul somptuos al Palatului Apelor. Clădirea, recent renovată în stil Secession, și expoziția de pictură se completează reciproc, creând un loc artistic impecabil. Aceasta reprezintă a doua ediție a evenimentului. Dacă prima ediție a avut ca temă apa în general, în toate formele sale, tema actuală este strict legată de Dunăre. Dacă totul decurge bine, organizatorii doresc să transforme evenimentul într-o bienală internațională, cu invitații din țările riverane fluviului.

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) este fericită să deschidă din nou Palatul Apelor publicului larg, prezentând un eveniment cultural de mare importanță dedicat Zilei Internaționale a Dunării (sărbătorită pe 29 iunie) și, de asemenea, Timișoarei - Capitală Europeană a Culturii în 2023. Chiar dacă avem câteva zile înainte de aceste evenimente, aceasta este o oportunitate binevenită.

Publicul din Timișoara este invitat să intre și să viziteze expoziția de pictură "Dunărea - interferențe culturale". Acum, că Timișoara - capitală culturală, este deschisă Europei și conectată prin Dunăre cu Marea Nordului prin proiectul Circumeuropa și barca Vulpea, lucrătorii în domeniul apei alături de artiști doresc să exprime cât mai vizual posibil mesajul "Păstrează Dunărea albastră" prin diversitatea creațiilor plastice expuse.

Parterul, etajele 1 și 2 ale Palatului Apelor Timișoara sunt deschise iubitorilor de frumos începând cu 20 iunie și până pe 30 iunie. Aceștia pot admira 33 de lucrări semnate de 10 artiști plastici timișoreni care au avut drept inspirație Dunărea. Printre aceștia se numără: Giulia Andronache, Elena Tatiana Anghelina, Bandi Szidonia, Costin Brăteanu, Viorel Coman, Loredana Furcă, Ana Domnica Hoble, Lucia Moise, Ecaterina Schiwago și Tar Bela. În fiecare zi a expoziției, timp de 2 ore, unul dintre artiștii plastici expozanți va fi prezent pentru a oferi detalii despre lucrările expuse.

„Sărbătorim cu această ocazie „Ziua Dunării”. Aceasta va avea loc în 29 iunie. Expoziția are ca invitați zece artiști timișoreni și va rămâne pe simezele Palaului o perioadă de trei săptămâni… Sperăm că publicul timișorean va parcurge acest spațiu pentru că este o clădire foarte frumoasă situată în centrul orașului. Tema este extrem de generoasă: „apa și Dunărean”. Artiștii au fost inspirați de acest subiect. Am organizat multe tabere de creație pe malul Dunării la Berzasca, Svinița ori Gârnic și ne bucurăm că Direcția Apelor Banat a venit în sprijinul nostru cu această expoziție.” e punctat curatorul evenimentului, pictorul Costin Brăteanu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1187 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005260 (s)