News Flash:

Pe 26 iunie au loc manisfestări în fața Catedralei Mitropolitane

Ziua Drapelului Național al României va fi sărbătorită și în acest la Timișoara

21 Iunie 2023
242 Vizualizari | 0 Comentarii

În fiecare an, pe 26 iunie, este sărbătorită Ziua Drapelului Național al României. Și la Timișoara vor avea loc evenimente organizate de prefectură, în fața Catedralei Mitropolitane. Caracteristicile drapelului, precum și regulile referitoare la arborarea acestuia, intonarea imnului național și utilizarea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, au fost stabilite prin Legea nr. 75/1994, care a abrogat legea anterioară privind drapelul și care a fost adoptată când România era încă o republică socialistă.

Conform legii menționate, "Drapelul României are formă dreptunghiulară. Lățimea drapelului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fâșiilor culorilor sunt egale". În anexa din Monitorul Oficial se specifică și nuanța exactă a celor trei culori: albastru cobalt, galben crom și roșu vermion. Ziua Drapelului Național a fost aleasă pentru a comemora ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca tricolorul - roșu, galben și albastru - să devină steagul național al tuturor românilor. Drapelul adoptat atunci includea și lozinca "Frăție - Demnitate". Există câteva diferențe între drapelul de atunci și cel actual, legate de raportul, intensitatea și saturația culorilor pe fâșiile verticale. De-a lungul timpului, românii, indiferent de forma de guvernământ, au avut mai multe drapele, dar majoritatea au folosit aceleași culori, variind ordinea, raportul și dispunerea lor.

 Evenimentul specific organizat de Instituția Prefectului Județului Timiș va avea loc în fața Catedralei Mitropolitane. Începând cu ora 11:40, va avea loc slujba de sfințire a drapelului, urmată de prezentarea onorurilor și discursurile oficialilor. Momentul solemn, programat teoretic la ora 12:10, este acela în care drapelul va fi primit, binecuvântat, sărutat și înălțat. Tot atunci va fi intonat și imnul național. Manifestația se va încheia aproximativ o oră mai târziu, cu o scurtă defilare.

Anul trecut, Ziua Drapelului Național al României a fost sărbătorită tot în fața catedralei. Atunci, au existat câteva probleme de comunicare, iar Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) nu a fost informată în timp util despre evenimente, astfel încât devierile de traseu necesare au fost anunțate doar în ziua respectivă, cu puțin timp înainte de începerea lor. În anii precedenți, de obicei, manifestațiile aveau loc în fața prefecturii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004870 (s)