News Flash:

Strazile Timisoarei, pline de mizerie. Va fi 2022 „anul curateniei”?

11 Februarie 2022
322 Vizualizari | 0 Comentarii
gunoi

 

In propunerea de buget pentru Timisoara anului 2022, administratia a prevazut ca serviciile de salubrizare ale orasului sa primeasca cu 8 milioane de lei mai mult decat anul trecut. Pe langa asta, se doreste plantarea mai multor copaci, montarea mai multor camere de supraveghere. Insa va reusi orasul sa fie cu adevarat mai curat?

Din ce in ce mai multi oameni se plang de mizeria din Timisoara. De la strazile si trotuarele acoperite cu noroi si frunze, pana la rampele clandestine de deseuri si gunoaiele ce dau afara din tomberoane,  serviciul public de salubritate este ineficient.

„Sunt foarte constient de nemultumirile cetatenilor in ceea ce priveste curatenia in oras. De aceea am agreat cu firma de curatenie Brantner ca vom creste bugetul pentru serviciile de salubrizare stradala cu 8 milioane de lei fata de 2021”, a declarat edilul in timpul conferintei de miercuri.

Mizeria se vede cu siguranta si din birourile de pe C.D. Loga, pentru ca reprezentantii Primariei Municipiului Timisoara spun ca nici ei nu sunt multumiti de curatenia din oras. Nemultumiti erau si in toamna anului trecut, desi anul 2021 ar fi trebuit sa fie „anul curateniei”, cu maturat manual, maturat mecanizat, spalat manual si spalat mecanizat.

Noul plan bugetar prevede o distributie majorata a fondurilor pentru serviciile de salubrizare. Din totalul de 89,6 milioane de lei ce revin Programului „Timisoara verde si curata”, aproape jumatate, adica 42,8 milioane de lei, merg spre serviciile de salubritate ale orasului. In viitorul apropiat se va incepe si „o campanie agresiva de spalare a strazilor”, conform oficialilor din primarie.

Primaria Municipiului Timisoara acuza relatiile dificile pe care le are cu firma de servicii responsabila de curatenia din oras. Firma Brantner mai are un an din contractul incheiat in 2019 pentru 18 milioane de euro.

„A fost un proces de altercatie cu firma de salubrizare (n.r. – Brantner), care a zis ca trebuie sa dam mai multi bani ca sa fie mai curat. Eu, unul, le-am zis ca, macar, sa faca curat pe banii ce ii primesc acum. Eu spun foarte clar: acolo unde, momentan, platim salubrizare si eu vad pe program ca platim pentru sase zile de curatenie pe saptamana, atunci vreau sa pot merge si sa vad ca este curat, ca se curata la un maxim posibil”, a explicat primarul orasului.

Edilul mai acuza si proasta intocmire a caietului de sarcini rezultat in urma licitatiei din 2019. Intelegerea dintre vechea administratie si Brantner cuprinde doar 50% dintre strazile orasului de pe Bega, afirma primarul. Marirea bugetului a fost consecinta nevoii de a acoperi restul de strazi ramase.

„Acest caiet de sarcini, asa cum a fost facut atunci, nu a fost unul bun. Contractul este destul de prost. Probabil s-a licitat si la un pret mult prea mic”, a tinut sa sublinieze Fritz.

S-au mentionat si datoriile pe care noua administratie a trebuit sa le plateasca operatorului de salubrizare. Din 22 de milioane de lei alocate in 2021, 7 s-ar fi dus doar pe restante la Brantner. Si santierele ar reprezenta o sursa de mizerie, insa administratia locala transmite ca urmatorul contract de salubrizare va fi „transparent si realizat cu profesionalism”. Propunerea de buget include si intocmirea unui nou caiet de sarcini, care „nu va mai fi scris pe genunchi in Primarie”, ci va fi pus la punct de un consultant extern.

Pe ce merg restul banilor
Restul de 46,8 milioane de lei din cadrul programului ar constitui fondul pentru cateva directii de actiune considerate necesare pentru oras:

achizitionarea a 45 de camere de supraveghere
plantarea de arbori maturi, cu precadere pe liniile de contur ale Pietei Libertatii
repararea Parcului Rozelor
repararea Parcului Copiilor
inceperea documentatiei pentru necesarul de platforme de colectare selectiva a deseurilor
Pe 21 februarie se va organiza dezbaterea publica online pe tema bugetului Timisoarei pentru anul 2022.

„De 1 martie vreau sa votam acest buget si in Consiliul Local. Sunt increzator ca acest proiect va fi votat”, a transmis primarul Dominic Fritz.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1209 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006204 (s)