News Flash:

Pretul gigacaloriei, votat din nou de consilierii locali. TVA-ul a scazut de la 19% la 5%

9 Februarie 2022
342 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Consilierii locali au votat marti, 8 februarie, proiectul care prevede schimbarea TVA-ului la gigacalorie. Calculele initiale s-au facut cu un TVA de 19%, in loc de 5%, astfel ca proiectul a intrat din nou la vot. Facturile timisorenilor racordati la Colterm vor scadea putin.
 
 
Consilierii locali s-au reunit marti, 8 februarie 2022, pentru a dezbate, printre altele, proiectul de hotarare privind „modificarea Hotararii Consiliului Local nr. 265/20.12.2016 privind aprobarea pretului local al energiei termice livrata de Compania Locala de Termoficare COLTERM S.A. modificata prin Hotararea Consiliului Local nr. 392/17.10.2017, Hotararea Consiliului Local nr. 670/12.12.2018, Hotararea Consiliului Local nr. 627/10.12.2019 si Hotararea Consiliului Local nr. 507/23.12.2021”.

Acesta a trecut cu 18 voturi pentru si patru abtineri.

Astfel, pretul local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA pentru toti consumatorii (casnici si non-casnici) va avea valoarea de 715,35 lei/MWh exclusiv TVA. Pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA va avea valoarea de 349,78 lei/MWh exclusiv TVA. In plus, din bugetul local vor fi asigurate sumele necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei, la valoarea de 365,57 lei/Mwh exclusiv TVA.

In 23 decembrie, cand autoritatile locale au adoptat proiectul care prevede majorarea costului gigacaloriei la Timisoara, au facut-o fara sa tina cont de modificarea cotei TVA la valoarea de 5%, conform prevederilor art. XXIV pct. 24 din OUG130/2021, astfel ca noul tarif a reintrat la vot.

Toata dezbaterea insa a fost marcata de reprosuri si certuri intre consilierii locali. Roxana Iliescu (PRO Romania) a intrebat de unde au aparut discrepantele intre sumele vehiculate ca fiind necesare pentru ca societatea de termoficare a Timisoarei sa treaca prin aceasta iarna. I-a raspuns chiar Dominic Fritz.

„Bine ati venit in lumea reala. In octombrie – bineinteles ca si temperatura de afara e un factor important – in octombrie, factura zilnica a fost mult mai scazuta fata de factura din ianuarie. Iar referitor la cati bani avem nevoie de la guvern, aici depinde si de cati bani putem noi sa dam din bugetul local si de unde taiem. Desigur, putem spune si ca noi ne descurcam cu 60 de milioane de la guvern, doar ca atunci ar mai trebui sa punem si noi 40 de milioane de undeva. Daca de la guvern vin 100 de milioane, noi putem bugeta altfel. Indiferent, ceea ce este sigur, este ca la pretul actual noi nu putem asigura 100% din bugetul local, chiar daca am da toti banii orasului, o cantitate de gaz necesara pentru a produce energie termica la temperaturi normale. Da, exista cifre diferite si eu mi-as dori sa fie altfel, dar asta este situatia reala”, a spus primarul Dominic Fritz.

Consilierul Adrian Lulciuc (PNL) a intervenit si a spus ca regreta sa constate ca „astazi este inca frig in scoli”, fara ca cineva sa isi asume vreo responsabilitate.

„Astazi inca este frig in scoli. Stim cu totii cat de frig a fost in spitale si in casele oamenilor. Nu am auzit niciodata pe nimeni sa isi ceara scuze public fata de cetateni, fata de parinti, fata de bunici, fata de pacientii din spitale, fata de medici pentru ca sunt incapabili sa asigure caldura in aceste institutii. Mai mult, repet, noi am sugerat sa faca stocuri de carbune, si astazi nimeni nu isi cere scuze. E important sa recunoastem ca nu avem solutii […]”, a declarat acesta.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1330 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005986 (s)