News Flash:

Se reia licitatia pentru elaborarea Strategiei de alimentare cu energie termica a Timisoarei

8 Martie 2022
317 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Primaria Timisoara a lansat la sfarsitul anului 2021 o licitatie pentru elaborarea documentatiei necesara strategiei de alimentare cu energie termica a orasului. La inceputul lunii februarie (a.c.) reprezentantii PMT anuntau ca au primit o oferta. Licitatia a fost insa anulata.
 
«​»​Primaria Municipiului Timisoara a anulat licitatia privind „servicii de intocmire a Strategiei de alimentare cu energie termica in Municipiul Timisoara”. La inceputul lunii februarie 2022, reprezentantii PMT anuntau ca urmeaza sa evalueze o oferta depusa in cadrul licitatiei de firma ENERGY-SERV SRL.

„Firma respectiva a fost descalificata, conform legii, deoarece nu a indeplinit conditiile impuse. Astfel, ne vedem nevoiti sa reluam aceasta licitatie in cel mai scurt timp”, explica reprezentantii primariei pentru Tion.

Conform aceleiasi surse, nu exista posibilitatea ca Timisoara sa piarda vreo finantare sau ca aceasta strategie sa nu fie intocmita.

„Dorim sa precizam ca nu exista nicio posibilitate ca aceasta strategie sa nu fie realizata, sau pierderea vreunei finantari, acesta fiind si scopul pentru care aceasta administratie a scos contractul la licitatie, termenul impus prin caietul de sarcini fiind de doar trei luni”, au mai spus cei de la PMT.

Ce prevede strategia
Strategia si-a propus indeplinirea mai multor obiective, printre care: reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de sera cu cel putin 50% pana in 2030, comparativ cu 2020; un consum de energie din surse regenerabile de 32% in 2030; imbunatatirea eficientei energetice cu 32,5% in 2030; indeplinirea pana in 2030 a criteriilor care definesc un „sistem eficient de incalzire centralizata”.

„Scopul elaborarii strategiei este de a identifica si prioritiza necesitatile investitionale, astfel incat sa respecte conformarea cu politicile nationale si europene in domeniul energiei si mediului, luand in considerare suportabilitatea investitiilor de catre populatie si capacitatea locala de implementare a proiectului. Strategia va reprezenta documentul suport pentru justificarea necesitatii finantarii investitiilor pentru retehnologizarea/modernizarea/reabilitarea sistemului de alimentare cu energie termica din municipiul Timisoara, prezentand situatia existenta, proiectiile privind dezvoltarea viitoare a intregului SACET. Pe baza acestor informatii, documentatia va expune optiunile strategice pentru sistemul de alimentare cu energie termica centralizat si optiunile specifice aferente fiecarei componente a sistemului”, se arata in descrierea achizitiei publice.

Finantarea este asigurata prin fonduri din bugetul local. Initial, valoarea contractului de servicii pentru licitatia care intre timp a fost anulata era de cca. 70.000 de euro, cu TVA.

***

Reprezentantii companiei Energy-Serv SRL declara ca primaria nu a oferit justificari asupra deciziei de a anula licitatia.

„Dupa incheierea «​procesului de evaluare»​, singura comunicare primita a fost decizia «​Achizitorului»​ de a anula licitatia, fara macar de a oferi vreo explicatie asupra deciziei sau macar sa prezinte rezultatele evaluarii care sa justifice anularea licitatiei (accesul in site-ul SEAP a fost blocat, licitatia fiind scoasa deja, pentru a vedea eventuale motivatii)”, a transmis Catalin Dragostin, director SC Energy-Serv SRL.

Directorul sustine ca firmei i s-a putut imputa doar ca nu au fost prezentate referinte pentru fiecare angajat al firmei. Dar, spune acesta, cerinta din caietul de sarcini este „ilegala”, desi Legea Achizitiilor Publice permite achizitorului (in acest caz PMT) „sa faca cam ce vrea”. Firma nu are nicio parghie legala prin care sa contracareze aceasta meteahna birocratica a carei existenta dauneaza intregului proces.

„Singura clarificare ceruta de «​Achizitor»​ si, probabil ca a stat la baza deciziei de a anula licitatia, a fost ca, pentru referintele concrete, numeroase, prezentate de firma, care atestau experienta firmei, sa fie prezentate referinte, pentru fiecare angajat al firmei, ca a participat la proiectele respective. Practica interna si internationala este ca referinte si certificari se emit pentru firme (care inglobeaza expertiza si experienta angajatilor) si nu pentru angajati. Acestea de mai sus, sunt confirmate si explicate foarte clar si in Legea Achizitiilor Publice, care a stat la baza licitatiei. Deci, cerinta din caietele de sarcini este ilegala, dar, tot legea il lasa pe «​Achizitor»​ sa faca cam ce vrea, fara nici o consecinta”, spune Dragostin.

Mai mult decat atat, firma si-a pastrat oferta bugetara initiala, de 26.000 de euro, fara sa profite de bugetul acordat de primarie.

„Initial, furnizorul si-a oferit serviciile, (in mod legal, avand in vedere urgenta pregatirii unei strategii energetice locale), pentru o procedura de achizitie directa, pentru un buget sub ~26.000 EUR si care, initial, parea acceptabil pentru «Achizitor» si care s-a angajat sa contracteze direct. Am explicat de la inceput ca (+) sau (-) 26.000 EUR nu face firma nici mai bogata si nici mai saraca, obiectivul nostru fiind, ca in final, ca ESCO, sa putem participa punctual cu o investitie proprie in SACET Timisoara, cu toate obligatiile si riscurile asumate”, mai spun reprezentantii firmei.

Energy-Serv este o companie de tip ESCO, constituita in 1996. Reprezentantii acesteia mai spun ca „nu au nicio intentie de a contesta ceva intrucat nu este «in obiectul nostru de activitate​»​ si va fi o pierdere de timp pe care nu ne-o permitem”.

„Marele pacat este faptul ca timisorenii/Timisoara ar trebui sa inteleaga ca, in ciuda inaintasilor cu viziune (primul oras iluminat electric din Europa, primul oras eliberat de comunism, capitala culturala europeana etc.), are sansa de a fi in armonie cu politica de decarbonare europeana – de a fi, cu potentialul pe care il are – primul oras mare verde din Romania, cu costuri reduse ale energiei termice, dar, se incurca in proceduri sau politici locale meschine si irelevante, mai ales in contextul actual al energiei in Europa”, adauga cei de la Energy-Serv.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1294 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004956 (s)