News Flash:

Se cauta o firma care sa reabiliteze Palatul Postelor, o cladire emblematica a Timisoarei. Se pun la bataie aproape 2,5 mil. euro

18 Martie 2022
424 Vizualizari | 0 Comentarii
palatul postelor

Dupa ani si ani de promisiuni, s-a lansat intr-un final licitatia pentru reabilitarea fatadelor Palatului Postelor din Timisoara. Vor fi restaurate ornamentele, tamplaria, acoperisul. Va fi instalat si un sistem de iluminat. Totul pentru aproape 2,5 milioane de euro.
 
 
Palatul Postelor, proiectat de faimosul arhitect maghiar Ignac Alpar intr-o maniera Art Nouveau/Secession (o versiune germana a curentului Art Nouveau), este o cladire emblematica a Timisoarei. Palatul Postelor a fost construit intre anii 1911 si 1914, pe amplasamentul fostelor fortificatii ale cetatii.

Constructia cu trei etaje impresioneaza nu numai prin dimensiunile monumentale, ci si prin subtilitatea elementelor decorative, printre care se regasesc panouri cu ghirlande, motivul Omul Verde, coloane cu capiteluri Secession decorate cu chipuri de femeie etc., conform celor de la Heritage of Timisoara.

Acum se cauta o firma care sa reabiliteze fatada si tamplaria Palatului Postelor si sa instaleze echipamentele de iluminare exterioara, dupa ce lucrarea a fost amanata de nenumarate ori. Se pun la bataie 10.344.500 de lei, fara TVA (12.309.955 cu TVA, echivalentul a aproape 2,5 milioane de euro). Banii vin din fondurile proprii ale Companiei Nationale Posta Romana. Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 31 martie.

Despre renovarea cladirii Postei din Timisoara se discuta de ani buni. In 2015 se dorea atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea Palatului Postelor. Sorin Grindeanu, la acea vreme ministru pentru Societatea Informationala, anunta ca „1,5 milioane euro sunt alocati de Compania Nationala pentru refacerea acoperisului, a fatadei, a geamurilor, tot ce tine de refacerea cladirii”. Aproape doi ani mai tarziu, in 2017, directorul Oficiului Judetean de Posta Timis de la acea vreme spunea ca in primavara acelui an va fi lansata licitatia pentru gasirea unui constructor, insa si acest plan a fost abandonat. In 2020 a fost din nou anuntat santierul de la Palatul Postelor, dar iata ca a fost necesar sa ajungem in anul 2022 pentru ca licitatia sa fie lansata.

„Ma bucur sa vad ca proiectul pentru care s-a depus atat efort din toate directiile, intra cu adevarat, in linie dreapta. Inca o dovada ca atunci cand exista deschidere, viziune si bunavointa, se pot realiza lucruri bune pentru orasele si institutiile din Romania”, transmite Adrian Lulciuc, directorul Sucursalei Regionale de Posta Timisoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006974 (s)