News Flash:

Ruga Timisoarei, reinventata in Banatica, cu tot cu Ziua minoritatilor. In 2022 se intoarce si Festivalul Inimilor

12 August 2021
450 Vizualizari | 0 Comentarii
ruga Timisoarei

Reprezentantii Casei de Cultura Timisoara au reinventat traditionala ruga a orasului. Ruga Timisoarei este „inghitita” de „Banatica”, un fel de festival organizat sub deviza „diferiti, dar impreuna”. Vor fi, de fapt, trei zile cu evenimente: expozitii, piese de teatru, degustari, ateliere, parada a costumelor populare si spectacole folclorice.
 
 
Primaria Municipiului Timisoara si Casa de Cultura a Municipiului Timisoara organizeaza, in perioada 10 – 12 septembrie, un eveniment numit „Banatica”. Vor fi trei zile de activitati diverse, „pe gustul tuturor timisorenilor”, spera organizatorii.

„In acest an, Banatica aduce trei zile dedicate multiculturalitatii banatene de sorginte folclorica, cu tot ce are ea mai bun. Astfel, Ruga Timisoarei, organizata vineri, 10 septembrie, este urmata, pe 11 septembrie, de activitati propuse de minoritatile cu care traim, de atata vreme, in Cetatea ce ne este casa. Ziua de duminica, 12 septembrie, este dedicata Sfantului Iosif, el insusi dintr-o familie de aromani”, ne informeaza Casa de Cultura Timisoara.

Dintr-un comunicat emis de Casa de Cultura intelegem ca, de fapt, traditionala Ruga Timisoarei a fost inclusa intr-un alt eveniment, probabil cu alt concept.

„Vor fi trei zile de activitati diverse, care speram sa fie pe gustul tuturor timisorenilor, astfel incat fiecare sa se regaseasca, intr-un fel sau altul, in acest creuzet al prieteniei, pe care Timisoara il cultiva dintotdeauna: expozitii, teatru, muzica, degustari de produse traditionale, ateliere de dansuri si instrumente populare, parade ale costumelor, spectacole folclorice cu solisti indragiti”, transmit reprezentantii Casei de Cultura a Municipiului Timisoara.

Nu se stie exact ce se intampla in 12 septembrie in cadrul „Banatica”, zi „dedicata Sf. Iosif, el insusi dintr-o familie de aromani”, dar Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partos este trecut in calendarul ortodox cu data de 15 septembrie.

Reprezentantii PMT spun ca activitatile principale vor avea loc in Parcul Rozelor, dar vor fi si alte locuri pentru evenimentele mai mici. Programul complet urmeaza sa fie anuntat in perioada urmatoare. Primaria Timisoara finanteaza cu 100.000 de lei „Ruga Timisoarei”, trecuta pe Agenda culturala pe 2021 cu „organizarea unei ceremonii la Catedrala Mitropolitana, organizarea de concerte corale in diferite biserici, parada minoritati, spectacol Ansamblul Timisul – 15 septembrie”. Iata ca va avea loc cateva zile mai devreme decat a fost trecut in planurile initiale.

Festivalul Inimilor va fi reluat in 2022
„Toate sunt menite sa readuca in prim plan multiculturalitatea Timisoarei, valorile ei culturale incontestabile, reconfirmand-o, odata in plus, pe cea a Ansamblului Timisul, care, de 53 de ani, pune cu cinste numele orasului pe harta lumii si in jurul caruia a fost creat Festivalul Inimilor. Membru al CIOFF (Comité International des Festivals Folkloriques), desfasurat, de 30 ani, sub patronajul UNESCO, Festivalul Inimilor urmeaza a fi reluat, la Timisoara, in 2022, cu sprijinul Primariei Timisoara, dupa doi ani de incertitudine pandemica”, mai spun cei de la Casa de Cultura a Municipiului Timisoara.

Precizarile vin in contextul in care mai multi timisoreni si-au exprimat dezamagirea pe retelele sociale ca primaria nu a organizat anul acesta Festivalul Inimilor.

In fiecare an, Festivalul Inimilor avea loc in prima parte a lunii iulie, iar pe Agenda culturala a orasului din 2021 apare cu editia nr. 30, in perioada 9-11 iulie si cu o finantare de 150.000 de lei, sub genericul „Inimile noastre bat pentru Parcul Rozelor, actiune in vederea reparatiei copertinei si a cabinelor”. Numai ca editia cu nr. 30 a Festivalului Inimilor a avut loc in anul 2019, iar in 2020 ar fi trebuit sa fie editia 31, anulata insa din cauza pandemiei de coronavirus. Pana la urma s-a decis ca Festivalul Inimilor 2021 nu va avea loc, banii fiind redirectionati pentru renovarea scenei din Parcul Rozelor, distrusa de furtuna din septembrie 2017.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1170 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004685 (s)