News Flash:

CJ Timiș pregătește planul pentru gestionarea deșeurilor prin introducerea pubelor albastre si maro

11 August 2021
569 Vizualizari | 0 Comentarii
pubele de gunoi

Autoritatile locale si judetene s-au adunat la aceeasi masa ca sa rezolve problema gestionarii deseurilor in Timis. „Este dezastru” la nivel de reciclare si mai e mult pana sa ajungem la normalitate. E nevoie si de investitii, nu doar de rugaminti catre oameni, astfel ca in viitor vom avea si pubele albastre si maro pentru gunoaie, pe langa cele galbene si negre.
 
 
Reprezentanti ai Consiliului Judetean Timis, alaturi de cei de la Primaria Timisoara, Retim, Colterm, Garda de Mediu si Apele Romane au organizat o dezbatere publica pentru a crea un plan judetean pentru gestionarea deseurilor. In prima faza, acest plan va arata la ce standarde de reciclare trebuie sa ajunga Timisul, iar mai apoi autoritatile locale trebuie sa investeasca in procesul de reciclare.

 

„In clipa de fata stam foarte prost”, este concluzia vicepresedintelui CJ Timis Cristian Mos, care are in vedere gestionarea deseurilor in judet. Se lucreaza la un plan de gestionare a deseurilor in judet (PJGD), prin care autoritatile locale trebuie sa ajunga la niste parametri de reciclare in viitorii ani. Daca Timisul recicla in 2019 14% din deseuri, pana anul viitor trebuie sa ajunga undeva la 50-60%. Va fi nevoie si de investitii.

„Sunt tintele legale cerute, prin care se doreste reciclare de anul viitor, de 50 – 60%, in anii care urmeaza si vorbesc de reciclare si de reutilizarea a ceea ce inseamna deseurile care se pot recicla. In clipa de fata stam foarte prost. Am avut in 2019 14% pe hartie (procent de reciclare – n.r.). Eu personal cred ca stam mai jos, fiindca nu cred ca stam asa bine cum zice hartia”, spune Cristian Mos pentru Tion.

Vom avea pubele albastre si maro
Pe langa campania de sortare initiata de Retim cu etichetele galbene si rosii, CJ Timis vrea sa-i convinga pe oameni sa colecteze selectiv, astfel ca propune si pubelele de sortare albastre (pentru hartie si carton) si maro (deseuri biodegradabile), alaturi de cele negre (deseuri reziduale) si galbene (plastic, metal, hartie si carton). Vicepresedintele CJT spune ca acest proces se va face „deodata”, pentru a responsabiliza cetatenii.

„Problema majora este inclusiv pe colectare, cetatenii nu sorteaza, de aceea avem in plan sa adaugam toate cele patru fractiuni – maro, negru, galben si albastru, si verdele care ramane pe clopotul de sticla. Vrem sa le introducem pe toate deodata pentru a face constientizarea cetatenilor in acelasi timp, nu sa bagam doar o fractie si peste un an-doi sa venim cu altul”, mai spune Mos.

„Este dezastru de la colectare spre statiile de transfer”
Timisenii mai au mult pana sa ajunga „la normalitate” cu reciclarea. Cristian Mos apreciaza ca tot procesul de reciclare „este dezastru”, iar rolul autoritatilor este sa investeasca in retehnologizare odata cu finalizarea planului de gestionare a deseurilor.

„Vrem sa fie un plan coerent, care respecta legea. Nu vorbesc despre o evolutie in tot ce inseamna gestionarea deseurilor in judet ca sa fim top, ci pur si simplu sa intram in normalitate. In clipa de fata nu suntem in normalitate, este dezastru de la colectare spre statiile de transfer, statia de sortare si celelalte patru statii de transfer de la nivelul judetului. E dezastru tot ce merge de la statiile de transfer spre deponeu pentru ca ingropam mai mult decat ar trebui si nu exista colaborare intre primarie si CJ Timis.

Am incercat sa ne aliniem si sa ne asumam anumite lucruri. Trebuie sa gasim modalitati de finantare, pentru ca incepand de anul viitor trebuie sa investim; trebuie investit in statiile de transfer, in Colterm si in groapa de gunoi. Nu vom ajunge la un judet superperformant, fata de restul judetelor vom fi in top, dar este o normalitate. Incercam sa reciclam cat ne spun tintele si sa nu mai ingropam atat de mult, ci sa valorificam”, precizeaza Cristian Mos.

Pana in anul 2025, judetul Timis trebuie sa ajunga la o reciclare de 50%, iar pana in 2030 are o tinta de reciclare de 60%. De asemenea, trebuie sa reduca cantitatea de depozitare a deseurilor biodegradabile de la peste 60% la 35% in urmatorii 14 ani si sa creasca gradul de valorificare energetica a deseurilor de la 2% la 15%, in acelasi interval de timp.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006976 (s)