News Flash:

Liderul interlop prins in vestul tarii a fost eliberat din inchisoare in 2018 si a refacut „reteaua” de camatarie si taxe de protectie. Politistii au gasit cocaina si arme de foc la perchezitii

11 August 2021
434 Vizualizari | 0 Comentarii
DIICOT

rocurorii DIICOT – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului Grupari Infractionale Violente al DGPMB si Serviciului Investigatii Criminale al IPJ Ilfov au efectuat astazi 18 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Ilfov, Arges, Dambovita si Ialomita, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de camata si santaj.

Unul dintre liderii gruparii a fost „ridicat” de oamenii legii din vestul tarii. „In cauza s-a retinut faptul ca, in cursul anului 2018, dupa eliberarea din penitenciar, un membru marcant al lumii interlope a reusit sa restructureze gruparea infractionala din care facea parte anterior si a devenit liderul grupului, detasandu-se astfel fata de restul membrilor, prin puterea de a lua deciziile in momentele importante. Acesta a mentinut coeziunea grupului infractional, a atras noi membri si a consolidat relatii cu persoane de notorietate din mediul infractional. Astfel, suspectul a atras in gruparea infractionala luptatori, practicanti de sporturi de contact, ori alte persoane violente. In acest fel, acesta a reusit sa coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de «taxa de protectie» ori ca «amenda».

Noua structura, pe fondul renumelui clanului, a adus eficienta grupului infractional, acesta devenind unul dintre cele mai temute din tara. Cooptarea unui cunoscut practicant de sporturi de contact de performanta, in vederea constituirii grupului infractional organizat a sporit randamentul actiunilor de constrangere ori intimidare, exercitate in scopul obtinerii de sume de bani”, a transmis DIICOT. In urma activitatilor de cercetare penala efectuate in cauza a rezultat faptul ca membrii grupului infractional organizat au actionat in principal pentru constrangerea persoanelor potente financiar, care activau in domeniul imobiliar si evitau, pe fondul temerilor, sesizarea organelor judiciare. Astfel, in baza unor planuri elaborate si adaptate fiecarui caz in parte, dar aplicand, in genere, acelasi modus operandi, membrii grupului infractional au abordat victimele intr-o maniera intimidanta, acestora fiindu-le imputata, de regula, „indrazneala” de a demara proiecte imobiliare fara acordul liderului gruparii. Pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrarilor, membrii gruparii le-au pretins acestora veritabile „taxe de protectie”, pentru pretinse prejudicii suferite in urma edificarii imobilelor.

„Constrangerea victimelor s-a realizat fie prin amenintare directa, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei si transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infractional sau alte metode intimidante, cum ar fi urmarirea victimei sau a locuintei acesteia, stationarea membrilor grupului in fata imobilelor de locuit ale acestora, deplasarea frecventa a membrilor grupului la santierele coordonate de catre victime”, detaliaza comunicatul oamenilor legii. Similar modului de operare utilizat in cazul dezvoltatorilor imobiliari, membrii grupului infractional organizat au actionat si ca recuperatori de datorii. Astfel, suspectii „punctau” persoane potente financiar care aveau datorii la terte persoane sau carora li se puteau impune, sub diferite alte motive, o datorie.

Ulterior, liderul, impreuna cu membrii grupului infractional, interveneau in solutionarea conflictelor identificate si impuneau, prin constrangere, plata sumelor de bani datorate precum si a unor comisioane ca urmare a recuperarii creantelor. Totodata, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului, au actionat in vederea comiterii infractiunii de camata, prin acordarea de imprumuturi banesti cu dobanda. De multe ori, persoanele aflate in imposibilitatea returnarii sumelor de bani imprumutate si a dobanzilor aferente au fost amenintate cu acte de violenta pentru determinarea acestora la plata datoriilor. In urma perchezitiilor efectuate in cauza au fost identificate si ridicate sume de bani, arme, inscrisuri cu valoare probatorie, droguri de mare risc (cocaina), dispozitive de stocare si telefoane mobile. La sediul DIICOT – Structura Centrala, vor fi conduse, in vederea audierii, un numar de 15 persoane.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii Politiei Rutiere, Unitatii Teritoriale de Analiza Informatiilor din cadrul Politei Capitalei, Inspectoratului de Politie Judetean Arad si Brigazii Speciale de Interventii a Jandarmeriei „Vlad Tepes”. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. Oamenii legii fac precizarea ca, pe parcursul intregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1400 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007116 (s)