News Flash:

Sprijin european pentru o schimbare în bine

România va primi bani de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea sistemului medical de sănătate

18 Octombrie 2023
174 Vizualizari | 0 Comentarii

Ministerul Sănătății a făcut cunoscut marți seara că România va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, cu scopul de a îmbunătăți accesul la serviciile de diagnostic și tratament pentru pacienții care suferă de cancer, AVC, politraumă și arsuri grave.

„Astăzi, Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, a prezentat în faţa Comisiei Europene, planurile de dezvoltare cu fonduri de la Bruxelles, pentru domeniile prioritare din sistemul medical românesc. Printre priorităţi se află accesul mai uşor la servicii de diagnostic şi tratament pentru pacienţii cu cancer, AVC, politraumă şi arşi gravi”, a declarat, marţi seară, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Conform documentului menționat, analiza prezentată a evidențiat capacitatea actuală a sistemului medical pentru prevenire, diagnostic și tratament în domeniile oncologiei, AVC și infarctului miocardic acut în fiecare regiune. Ministerul Sănătății a propus Comisiei Europene dezvoltarea sistematică a sectoarelor prioritare în funcție de nevoile identificate în fiecare regiune și în fiecare domeniu prioritar.

„Pentru a putea dezvolta infrastructura sistemului medical de sănătate, înainte de toate, trebuie să cunoaştem şi să recunoaştem, cu responsabilitate, situaţia actuală. Aici este condiţia indispensabilă pentru un plan logic de investiţii, care să răspundă nevoilor actuale de servicii de sănătate. Sistemul trebuie dezvoltat numai dacă este privit unitar. Nu se poate dezvolta doar pe anumite componente, pentru că asistenţa medicală este un întreg, iar dacă o verigă nu funcţionează, de cele mai multe ori, se blochează întreg sistemul”, a afirmat, în faţa comisarilor europeni, secretarul de stat al ministerului Sănătăţii, Alexandru Rogobete, preluat de news.ro.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, echipa a finalizat în vara acestui an Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2023-2030 și Planurile de Dezvoltare Regională.

„În baza acestor documente programatice, Comisia Europeană va oferi finanţarea necesară pentru atingerea tuturor indicatorilor de dezvoltare a sistemului medical. Ministerul condus de Alexandru Rafila a dezvoltat investiţii de peste 5 miliarde de lei în spitalele din România, în ultimii doi ani de mandat”, se mai precizează în documentul citat.

Conform informațiilor prezentate, documentele programatice depuse astăzi în fața Comisiei Europene includ evaluarea serviciilor medicale existente în domeniile prioritare, precum oncologia, pacienții cu AVC, politrauma, arsurile grave, etc., și nevoile identificate pentru a echilibra capacitatea de răspuns a sistemului medical din România.

”Circa 6 miliarde de euro vor fi finanţaţi de Comisia Europeană pentru schimbarea înfăţişării sistemului medical din România”, se mai menționează în document.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006325 (s)