News Flash:

S-a luat o decizie care ar putea salva vieți

Cărtițle de identitate ar putea conține și grupa sanguină precum și RH-ul posesorului

5 Octombrie 2023
164 Vizualizari | 0 Comentarii


Cărțile de identitate, fie ele în formatul tradițional sau electronic, ar putea include în viitor grupa sanguină și factorul Rh al posesorului. Această modificare a fost votată de Senat.

Dacă acest proiect de lege va fi aprobat și de Camera Deputaților și va deveni lege, se va reintroduce o măsură care era în vigoare înainte de anul 1990.

Medicii consideră că această măsură reprezintă o inițiativă benefică și ar putea salva numeroase vieți.

”Nu cred că ar fi o problemă neapărat din punct de vedere tehnic și juridic să se facă acest lucru, mai ales dacă ne gândim că donarea este insuficientă și chiar nu există un program de urgență în situații de criză.


Pe de altă parte, nu ar fi rău să existe în acest moment și o educație pentru promovarea donării și chiar și un registru unic al donatorilor de sânge, în așa fel încât să se știe în ce zonă a țării ai anumite grupe de sânge, cu un anumit RH.

Au fost foarte multe tragedii în ultima perioadă și acum ar fi un gest nobil, care ar putea salva multe vieți dacă ar exista acest lucru.

Pe de altă parte, trebuie spus că mi-aș dori ca acest lucru să fie pe acel dosar electronic al pacientului și că nimeni nu primește sânge, fără a fi niște teste de compatibilitate făcute în unitățile de primiri urgențe sau în spitalele din România.

În momentul în care nu ai grupa și RH-ul adaptat pacientului, atunci există și alte metode prin care se poate compensa o astfel de pierdere. Dar este important să știm și grupa sanguină și RH-ul, sunt lucruri elementare”, a afirmat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, pentru Antena 3 CNN.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1342 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005543 (s)