News Flash:

Anunț important al Ministerului Sănătății

Reţeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare judeţ al ţării ar putea fi extinsă

11 Octombrie 2023
139 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministerul Sănătății a făcut cunoscut marți faptul că dorește să extindă rețeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare județ din țară. Aceste centre ar urma să ofere acces la consiliere psihologică și tratament medical fără nicio formă de discriminare sau stigmatizare. De asemenea, Ministerul intenționează să continue reforma legislației în vigoare și să dezvolte noi programe de psihiatrie.

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, Ministerul Sănătății a organizat o masă rotundă cu tema "Serviciile de Sănătate Mintală, actualități și direcții strategice de dezvoltare," unde au fost reuniți experți, profesioniști și alte persoane interesate pentru a discuta despre provocările și soluțiile din acest domeniu.

„Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătăţii Mintale în România, care să conţină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienţilor şi ale medicilor şi, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătăţii mintale pe care m-aş bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila într-o postare pe Facebook.

Potrivit ministrului, deficiențele în furnizarea de informații și educație duc la perceputarea unor persoane care folosesc droguri ca infractori.

„De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor şi de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie şi care au nevoie de vindecare, de recuperare şi, foarte important, de reinserţie socială”, a precizat Rafila.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prevalența tulburărilor mintale și de comportament s-a aproape dublat în România în ultimii 10 ani, crescând de la 1.566 de cazuri diagnosticate la 100.000 de locuitori în 2012 la 2.890 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2021. De asemenea, prevalența bolilor psihice, care reprezintă doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament, a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la 100.000 de locuitori în 2012 la 1.303,5 cazuri la 100.000 de locuitori în 2021.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, Guvernul va ilumina clădirea acestuia în culoarea verde între orele 20:00 și 00:00. Verde este culoarea simbol a acestei zile.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005060 (s)