News Flash:

Reabilitarea termica a blocurilor cu bani de la UE, fiasco la Primaria Timisoara. Trei blocuri din 68 sunt gata

3 Noiembrie 2021
377 Vizualizari | 0 Comentarii
blocuri reabilitate

Reabilitarea termica a blocurilor, atat de laudata de fosta administratie, a ramas in urma la Timisoara. Din cele 68 de blocuri incluse in programul pe fonduri europene au intrat in santier numai sapte. Si doar trei au fost finalizate. Mai este un an si putin pana la termenul limita.
 
 
Fiasco total la Primaria Timisoara cu programul de reabilitare termica a blocurilor inceput pe vremea administratiei Robu. Finantarile au fost aprobate prin 2018 si 2019, iar municipalitatea a reusit sa semneze 18 contracte de finantare prin POR 2014-2020, pentru 68 de blocuri din oras. Au fost alese trei solutii tehnice pentru anvelopare: polistiren (sapte blocuri), vata minerala bazaltica (un bloc) si panouri sandwich din aluminiu (60 blocuri).

Primaria a pornit cu greu licitatiile doar pentru noua din totalul de 18 proiecte semnate cu ADR Vest. Dar la multe dintre ele nu s-a dus nicio firma, astfel ca licitatiile au fost reluate de mai multe ori. Potrivit reprezentantilor primariei, „au fost organizate minimum doua – maximum sase proceduri de achizitie pentru contractele de executie lucrari pentru noua contracte de finantare”.

„Procedurile au fost anulate de 28 de ori, pentru ca nu au fost depuse oferte”, dezvaluie PMT acum.

In urma cu un an, cand a ajuns in primarie, Dominic Fritz spunea ca problema este inclusa in caietul de sarcini si ca urmeaza sa se faca modificari astfel incat proiectul sa fie dus la final.

Doar trei blocuri gata, mai sunt 14 luni
In cele din urma, de fapt, doar sapte contracte au fost atribuite din totalul de noua licitate. Sunt blocurile pentru care s-a decis termoizolarea cu polistiren: pe Aleea FC Ripensia 4-6-8, bd. Corneliu Coposu 18, str. Surorile Martir Caceu 27, str. Magura 6, str. Maresal Averescu 51, str. Invatatorului 3 si Intrarea Iulia Simu 12 bl. C. Aici au inceput santierele, dar doar trei au fost reabilitate complet. Este vorba despre Aleea FC Ripensia 4-6-8, Invatatorului 3 si Intrarea Iulia Simu 12 bl. C.

Au ramas asadar 65 de blocuri pentru care sunt bani, dar nu s-a facut nimic, iar municipalitatea mai are doar 14 luni sa le reabiliteze, pentru ca se apropie termenul final prevazut in proiect.

„Termenul maxim pentru finalizarea lucrarilor de interventie pentru a nu se pierde finantarea este de 31 decembrie 2023. Avand in vedere ca nu au fost ofertanti pentru imobilele care au ca solutie tehnica sistemul termoizolant cu panouri sandwich, s-a luat in considerare schimbarea solutiei tehnice pe sistemul termoizolant cu vata minerala bazaltica”, ne-au spus reprezentantii Primariei Timisoara, in baza unei solicitari pe Legea 544.

Se tot fac licitatii
In urma cu cateva zile, municipalitatea a lansat o licitatie pentru patru contracte de reabilitare termica a blocurilor. Una este reluata, dupa ce prima procedura a esuat in urma cu un an. Primaria cauta acum firme care sa anvelopeze urmatoarele blocuri:

str. Martir Ioan Stanciu 2 – Calea Martirilor 31 – str. Stiintei 3-5 (1,8 milioane de lei cu tot cu TVA);
Calea Martirilor 67 – Aleea FC Ripensia 16-22 – str. Gheorghe Lazar 42 (10,3 milioane de lei cu tot cu TVA);
str. Stelelor 6 bl. T20 – Aleea Cristalului 1 bl. 74 sc. D – bd. Take Ionescu 11-13 (4,07 milioane de lei cu tot cu TVA);
str. Luminita Botoc 2 – str. Luminita Botoc 4 – str. Martir Dumitru Juganaru 13 – str. Vasile Lucaci 18 (2,07 milioane de lei cu TVA).
Ramane de vazut daca vor exista firme interesate si daca noua administratie va putea duce programul la final.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006433 (s)