News Flash:

Veste bună pentru șoferi!

Primii kilometri din A0 vor fi deschiși traficului în această toamnă

21 Septembrie 2023
169 Vizualizari | 0 Comentarii

A0, noua centură a Capitalei, așteptată cu nerăbdare de șoferi de mult, va avea în această toamnă primii kilometri deschiși traficului, așa cum au promis oficialii de la Transporturi.

Această autostradă ar trebui să rezolve problema aglomerației la intrarea în București și să elimine cozile care se formează pe actuala centură. Din cei 100 de kilometri ai autostrăzii, doar 70 sunt în curs de construcție, iar întregul proiect ar trebui să fie finalizat până în 2027.

La prânz, unul dintre cele mai avansate loturi ale Autostrăzii de Centură, care înconjoară Bucureștiul, era plin de muncitori și utilaje. Lucrările au atins 90% progres.

Lotul 2 din partea de sud, situat între Vidra și Bragadiru, are o lungime de puțin peste 16 de kilometri și, conform contractului, trebuia să fie finalizat în luna mai a acestui an. De asemenea, s-au făcut promisiuni că o porțiune din acest lot va fi deschisă traficului încă din anul trecut, însă constructorul, o firmă din Turcia, a avut o mobilizare lentă, iar lucrările se estimează a fi gata spre sfârșitul acestui an. De la luna viitoare, lotul 2 din partea de nord, între Corbeanca și Afumați, cu o lungime de 19 km, va fi deschis traficului. Aici, lucrările sunt realizate de un constructor român.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor a declarat: „Ce îmi doresc ca în perioada estivală a anului 2024 să ne prindă în situația următoare să venim dinspre Pitești pe A1, și să se poată merge pe autostradă până la Constanța, să nu se mai intre prin București, să fie gata toate cele trei loturi.

Autostrada A0 are o sută de kilometri și este împărțită în 7 loturi, însă doar trei sunt avansate. Pe restul porțiunilor, constructorii avansează lent, în timp ce alții abia de acum încolo se pot apuca de treabă”.

După patru ani de la inițierea licitației, autoritățile de la Transporturi au reușit cu dificultate să atribuie contractul pentru primul lot al autostrăzii. Acest segment de drum, situat între Autostrada A1 București - Pitești și DN 1, ar trebui să fie finalizat până în 2026 și are o valoare de 815 milioane de lei, fără TVA, conform informațiilor furnizate de stirileprotv.ro.

Ionuț Ciurea, Asociația pro infrastructura a precizat: „Lotul care s-a semnat astăzi este foarte, foarte întârziat, licitația a fost în 2019. Este un lot esențial, pentru că va lega DN1 de A1, este una dintre cele mai aglomerate, parte din inelul de centură al Capitalei, este un lot crucial”.

Între timp, autoritățile au încheiat două noi contracte. Primul este pentru Tronsonul 4 al Autostrăzii Sibiu-Făgăraș, care are o lungime de 16 km de autostradă și 5 km de drum de legătură. Valoarea acestui contract este de 1,19 miliarde de lei, fără TVA.

În paralel, a fost semnat și primul contract al autostrăzii care va conecta regiunea Moldova cu Transilvania. Acest contract este pentru proiectarea și construirea Secțiunii 3 din Autostrada A8, tronsonul Leghin-Târgu Neamț, care are o lungime de aproximativ 30 de kilometri și o valoare de peste 1,5 miliarde de lei, fără TVA.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006386 (s)