News Flash:

Se pregăteşte o importantă infuzie de capital

Guvernul Canadei vrea să pună la dispoziţie trei miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare de la Cernavodă

20 Septembrie 2023
181 Vizualizari | 0 Comentarii

Guvernul Canadei are în plan să ofere o infuzie semnificativă de capital în cadrul proiectului Centralei Nucleare de la Cernavodă. Se preconizează că acesta va contribui cu până la trei miliarde de dolari canadieni pentru finanțarea noilor reactoare nucleare CANDU. Această inițiativă de finanțare vizează susținerea dezvoltării proiectelor nucleare derulate de Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă, precum și Energonuclear, subsidiara SNN responsabilă cu dezvoltarea proiectului.

„România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unităţile 3 şi 4). Acestea vor aduce o contribuţie semnificativă la atingerea obiectivelor privind asigurarea securităţii energetice a României şi a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Energiei.

Această veste a fost anunțată după o întâlnire la Ottawa între ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și ministrul canadian al Energiei și Resurselor Naturale, Jonathan Wilkinson.

Construcția celor două noi reactoare CANDU-6 va adăuga 1.400 de megawați la capacitatea sistemului energetic din România, cu posibilitatea de a exporta energie în țările vecine care depind în prezent de resurse energetice din Rusia. Aceste reactoare noi vor contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de carbon ale României cu aproximativ opt milioane de tone anual în comparație cu proiecțiile bazate pe utilizarea cărbunelui și vor ajuta țara să își atingă obiectivul de a elimina gradual cărbunele din producția de electricitate până în 2032.

Acest proiect are o importanță crucială pentru consolidarea securității energetice a României, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice din regiune, și va contribui la transformarea României într-un centru energetic pentru Europa de Est, furnizând energie sigură, ecologică și la prețuri competitive atât consumatorilor din România, cât și celor din țările învecinate.

„Relaţiile de colaborare dintre ţările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii '70, când Romania a luat o decizie istorică şi înţeleaptă de a fi singura ţară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică şi singura ţară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU.

Aşa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment. Cooperarea dintre statele noastre a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu.

Subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unităţi care utilizează tehnologia CANDU şi angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate naţională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanţarea de trei miliarde de dolari canadieni, o recunoaştere a relaţiei bilaterale excepţionale şi a importanţei strategice a acestei investiţii, susţinută constant la toate nivelurile statului român”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja.

Canada și România au angajamente solide de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a atinge emisii nete zero până în 2050. În acest context, energia nucleară joacă un rol esențial în eforturile ambelor țări de a îndeplini acest obiectiv.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006065 (s)