News Flash:

Primaria Timisoara nu da prea multi bani pe curatenia stradala. City managerul Creiveanu: ”Lucram la un nivel mediu”

24 August 2021
421 Vizualizari | 0 Comentarii
pubele de gunoi

Tot mai multi timisoreni se intreaba de ce e Timisoara atat de murdara. Sunt doua explicatii mari: prima tine de educatie, a doua de bani. Primaria Timisoara a achitat toate facturile din 2020 catre Brantner abia in martie, iar facturile lunare decontate catre Brantner sunt departe de valoarea maxima din contract, astfel ca in oras se face o curatenie... medie.
Primaria Timisoara nu da prea multi bani pe curatenia stradala. Fie ca vorbim despre gunoaiele aruncate pe langa pubelele de la blocuri, fie de cele lasate langa clopotele in care se colecteaza sticla, fie ca vorbim de rampe clandestine de deseuri sau de ambalaje ori mucuri de tigara aruncate la tot drumul ori de nisipul adunat la marginea carosabilului, peisajul din Timisoara este tot mai deprimat. 

Despre bani, noua organigrama si educatie
Iar mizeria se vede cu siguranta si din birourile de pe C.D. Loga, pentru ca reprezentantii PMT spun ca nici ei nu sunt multumiti de curatenia din oras. De vina ar fi obiceiurile timisorenilor, care erau obisnuiti cu traditionalele campanii de curatenie, dar si faptul ca… a fost suspendata noua organigrama. O problema sunt si banii, explica city managerul Matei Creiveanu.

„Nu suntem multumiti, avem o restrictie in primul rand de bani, bugetara. Am inceput anul cu datorii foarte mari la prestatorul de salubrizare stradala, pe care le-am stins. Acum suntem la zi, dar nu lucram la capacitatea maxima sau lucram la un nivel mediu de salubrizare. Dincolo de asta, avem ceva nemultumiri, adica atat cat se contracteaza si se comanda, cum se executa si la ce calitate. E un proces in lucru, de aceea am intarit acest nou serviciu de salubrizare din primarie. Vor lucra mult mai multi oameni acolo, misiunea lor principala, a celor mai multor dintre ei, va fi sa faca teren, sa faca constatari in teren si sa urmareasca salubrizarea. Noua organigrama urmarea, printre altele, sa optimizeze procesele administrative din primarie si departamentul de salubrizare era unul dintre principalele vizate, prin intarire, prin marirea numarului de angajati”, a declarat administratorul public al orasului.

O alta explicatie pentru mizeria din oras, spune Creiveanu, o reprezinta si santierele.

Stratul acela de nisip nu vine de nicaieri, el vine de la santiere. Sunt santiere pe care le amendam in mod curent, sunt volume foarte mari de amenzi aplicate. Fara sa exagerez, e o lupta zi de zi. Marile pacate originare au fost aceste curatenii de primavara si de toamna care au creat acest reflex absolut toxic de a scoate maldare de gunoaie pe strada, in fata casei, pentru ca cineva le va ridica. Invatul acesta va trebui sa aiba si dezvat, pentru cine nu se poate conforma prin educare, se va conforma prin amendare”, a mai explicat Matei Creiveanu.

Ar trebui sa avem curatenie de peste 20 de milioane de lei/an
De salubritatea stradala se ocupa societatea romano-austriaca Brantner Servicii Ecologice, cu care Primaria Timisoara a semnat in 11 februarie 2019 un contract pe patru ani. S-a angajat ca face acest lucru cu 86,61 de milioane de lei cu tot cu TVA, suma anuala „dedicata” curateniei fiind stabilita prin contracte subsecvente, in valoare de 21,5 milioane de lei. Durata unui contract subsecvent este de 12 luni sau poate fi incheiat ori de cate ori va fi nevoie, in functie de necesitati si fonduri, iar acordul-cadru nu poate fi reinnoit.

Principala problema o reprezinta banii, iar noua administratie pare sa ne spuna ca… merge si asa. In primavara se vorbea despre „anul curateniei in Timisoara” si o viziune cum n-a mai fost pana acum, cu maturat manual, maturat mecanizat, spalat manual si spalat mecanizat.

„Adesea se spunea ca se face spalat mecanizat, dar de fapt se facea doar stropit. Stropit inseamna doar a uda strada, spalatul mecanizat este spalatul cu jet sub presiune, in special la rigola. Acum chiar se face spalat sub presiune, exact in zonele unde maturam mecanizat. Apoi vine partea aceasta de detaliu, spalat manual, care inseamna si trotuare, spatii verzi, cele care tot timpul raman neatinse, care scapa uneori”, spunea city managerul Timisoarei la finele lunii aprilie.

Problema cosurilor de gunoi
Conform contractului, societatea Brantner trebuie sa goleasca si cosurile stradale. Tot in 10 august, Brantner mai trimite o adresa primariei, prin care ii informeaza pe mai-marii de pe C.D. Loga 1 ca „activitatea de salubrizare este grav afectata prin insuficienta cosurilor stradale din toate zonele, atat rezidentiale, cat mai ales in zonele cu aglomerari zilnice si trafic pietonal intens”.

Nu se plateste pentru curatenie, nu este curatenie
Problemele cu banii de care aminteste city managerul Timisoarei par sa se fi rezolvat totusi in luna martie, cand s-au platit ultimele facturi pe anul trecut. PMT a platit intr-adevar din urma, astfel ca in luna ianuarie a acestui an inca se achitau facturi din septembrie 2020.

Pe luna septembrie a anului trecut au fost achitate trei facturi catre Brantner, de 886.762,48 de lei, pe octombrie 2020 tot trei, in valoare de 1.696.421,57 lei, pe luna noiembrie 2020 o singura factura de 1.226.378,78 lei, in timp ce pe decembrie s-au achitat doua facturi, in valoare totala de 1.117.639 lei.

Ultimele facturi pentru anul 2020 s-au achitat asadar in luna martie, iar pentru anul 2021 primaria a platit serviciile prestate de Brantner cu 4,7 milioane de lei, doar pe lunile ianuarie-martie. Astfel, pe luna ianuarie s-au platit servicii catre Brantner in valoare de 1,9 milioane de lei, pe februarie in valoare de 1,003 milioane de lei si pe martie in valoare de 1,79 milioane de lei. Surse din institutia de pe C.D. Loga spun insa ca facturile pentru curatenie au fost destul de mici: in jur de 400.000 de lei pe ianuarie, iar luni urmatoare sub 1 milion de lei. Ultima factura mai mare ar fi fost aferenta lunii iulie, de 1,1 milioane de lei. Reamintim, valoarea contractului subsecvent incheiat cu Brantner, pe un an, depaseste 20 de milioane de lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005556 (s)