News Flash:

Ne atrage atenția!

Piața energiei regenerabile este încurcată de speculanți, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja

22 Septembrie 2023
157 Vizualizari | 0 Comentarii

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a atras atenția că piața energiei regenerabile este afectată de speculanți și oameni de afaceri neexperimentați. El consideră că nu oricine, având resurse financiare, poate administra cu succes o astfel de afacere.

Investitorii serioși sunt deranjați de cei care nu respectă regulile în piața energiei regenerabile, iar speculația cu terenuri a devenit o problemă în România, a declarat ministrul Energiei în cadrul unui eveniment specializat.

Concluzia lui este că este necesară o mai mare transparență și reguli clare în această industrie pentru a preveni astfel de probleme. Burduja subliniază că nu oricine este potrivit pentru a gestiona eficient acest tip de afacere și că existența unor astfel de actori poate perturba investitorii serioși.

„Sprijin foarte mult ideea de optimizare a pieţei, de curăţenie, în piaţa de regenerabile. Sunt aici investitori serioşi. Ei sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect. Transelectrica este incomodată de cei care nu joacă în mod corect. A devenit un fenomen, în România – şi trebuie să o recunoaştem: specula cu terenuri.
 Ploaia de cereri pentru panouri solare sau parcuri de eoliene, îi ține la coadă pe investitorii avizați.
N-avem niciun interes, n-avem nicio cunoştinţă, habar n-avem ce înseamnă un parc solar sau un parc eolian dar, avem nişte bănuţi, de undeva, şi facem o achiziţie, după care vrem să-i înmulţim repede, că suntem creativi.
Ei bine, genul ăsta de fenomen a însemnat întârzierea investitorilor serioşi, pentru că nu au obţinut ATR-uri (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.), Transelectrica având datoria să analizeze toate solicitările. A însemnat totodată costuri pentru investitorii serioşi, pentru că s-au trezit în situaţia în care li s-au cerut întăriri de linie şi proiectul lor, pe care chiar intenţionau să îl facă a devenit nerentabil sau mult mai greu rentabil”, a precizat Sebastian Burduja, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1173 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005127 (s)