News Flash:

Peste un milion de pastile cu iod au ajuns in depozitul DSP Timis. Medicamentele se administreaza doar in caz de contaminare radioactiva

25 Martie 2022
444 Vizualizari | 0 Comentarii
iod

Peste 1 milion de comprimate de iod au ajuns in depozitul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Timis pentru a fi distribuite populatiei. Se asteapta instructiunile de la nivel national pentru distribuirea pastilelor.
 
 
„In cursul zilei de 24 martie, Directia de Sanatate Publica Timis a receptionat si depozitat 1.036.000 de comprimate cu iod, distribuite de catre Ministerul Sanatatii. Medicamentele se administreaza doar in caz de contaminare radioactiva, dupa o schema prestabilita de medici. Iodura de potasiu nu trebuie utilizata in mod profilactic, deoarece poate provoca o serie de afectiuni si efecte secundare”, transmit reprezentantii DSP Timis.

Va reamintim, marti, 8 martie, ministrul Sanatatii Alexandru Rafila anunta ca Antibiotice Iasi incepe productia de pastile cu iod pentru Romania, in eventualitatea unui atac nuclear. Tara noastra are nevoie de 30 de milioane de comprimate, conform aproximarilor facute de autoritati. Compania farmaceutica Antibiotice Iasi merge intr-un ritm de 2,5 milioane de pastile in 48 de ore.

Atentie! Medicii specialisti ne avertizeaza ca tabletele de iodura de potasiu nu trebuie luate „preventiv” si nici dupa ureche, intrucat pot face mai mult rau decat bine. Pentru a fi eficiente in cazuri de atac/accident nuclear, tabletele de iodura de potasiu se administreaza in doze foarte mari, de aproape o mie de ori mai mult decat avem nevoie zilnic. In plus, aceste tablete sunt impartite populatiei de catre autoritati in aceste cazuri exceptionale. Tot autoritatile vor fi cele care vor indruma cetatenii cum sa ia pastilele in cazul unui atac nuclear.

„Administrarea fara rost de iod in doze atat de mari, mai ales la persoane peste 40 de ani, poate sa duca la disfunctii tiroidiene, hipo sau hipertiroidie! Mai ales la cei varstnici, cardiaci, pot aparea complicatii importante”, atrage atentia Dr. Ruxandra Dobrescu.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006228 (s)