News Flash:

A inceput productia de pastile cu iod pentru Romania

9 Martie 2022
505 Vizualizari | 0 Comentarii
iod

Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila anunta ca Antibiotice Iasi incepe marti productia de pastile cu iod pentru Romania, in eventualitatea unui atac nuclear. Tara noastra are nevoie de 30 de milioane de comprimate, conform aproximarilor facute de autoritati.
 
 
Compania farmaceutica Antibiotice Iasi a inceput marti fabricarea pastilelor care contin iod, ritmul fiind de 2,5 milioane de pastile in 48 de ore. Potrivit ministrului Sanatatii Alexandru Rafila, Institutul National de Sanatate Publica si Comisia de endocrinologie din Ministerul Sanatatii au argumentat ca este nevoie de 30 de milioane de comprimate care sa fie distribuite directiilor de sanatate publica in eventualitatea unui atac sau accident nuclear. Momentan se fac stocurile necesare. Ministrul face apel la calmul populatiei.

„Nu cred ca vor fi probleme. As vrea un lucru sa fie clar pentru toata lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administreaza strict la indicatie pentru o anumita categorie de persoane”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.

Isteria pastilelor cu iod
Va reamintim, din ce in ce mai multi romani iau la rand farmaciile in cautarea pastilelor de iod, de teama evenimentelor de la granita cu Ucraina. Totul a inceput de duminica, 27 februarie, cand presedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale sa puna fortele de descurajare nucleara ale tarii in stare de alerta maxima, ca raspuns la „pozitia agresiva” a tarilor NATO.

Autoritatile din Romania au avertizat insa ca pastilele cu iod nu trebuie administrate dupa ureche, mai ales ca nu folosesc decat pentru protejarea tiroidei de iod radioactiv. Tabletele de iodura de potasiu protejeaza tiroida, nepermitandu-i iodului radioactiv sa patrunda in ea, ceea ce scade riscul aparitiei de cancer de tiroida pe termen lung. Insa, in cazul unor atacuri cu bombe atomice sau unor accidente nucleare, importanta este supravietuirea imediata. Pentru a fi eficiente, tabletele de iodura de potasiu care se administreaza in astfel de situatii contin doze foarte mari de iod, de aproape o mie de ori mai mult decat avem nevoie zilnic. In plus, aceste tablete ar trebui impartite populatiei de catre autoritati, doar in cazuri exceptionale. In niciun caz nu este recomandata administrarea „dupa ureche”, pentru ca ne putem pune viata in pericol.

„In caz de urgenta datorata unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodura de Potasiu se face doar in primele ore, iar Ministerul Sanatatii organizeaza asigurarea stocurilor, conform recomandarilor Institutului National de Sanatate Publica. Producerea si stocarea acestui produs sunt asigurate de catre SC Antibiotice SA si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale”, transmit reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006932 (s)