News Flash:

Dispozitiv care previne caderea parului, folosit la Timisoara pentru chimioterapie

17 Martie 2022
465 Vizualizari | 0 Comentarii
OncoHelp

Unul dintre efectele chimioterapiei este pierderea rapida a parului. Pacientii Centrului de Oncologie OncoHelp au acum la dispozitie o casca speciala care reduce acest efect. Ei beneficiaza gratuit de procedura, insa trebuie realizata de la prima sedinta de chimioterapie.
Substantele folosite in chimioterapie duc la slabirea firului de par, la scaderea rezistentei acestuia, acest efect fiind pe locul doi intr-un clasament al rapiditatii. De aceea, majoritatea pacientilor incep sa isi piarda parul dupa doua saptamani de la prima sedinta de chimioterapie.

Pacientii care urmeaza chimioterapia la Centrul de Oncologie OncoHelp au la dispozitie o casca speciala care impiedica pierderea parului sau mentine o pierdere moderata, de 30-50 la suta. Dispozitivul nu afecteaza tratamentul pentru cancer.

Dispozitivul, numit Scalp Cooler, este de fapt o boneta speciala, ce se fixeaza pe cap si care duce la racirea scalpului cu cateva grade, astfel se reduce fluxul sangvin la nivelul foliculilor parului, iar substantele medicale folosite in chimioterapie nu mai afecteaza atat de grav firul de par, acesta mentinandu-si rezistenta.

„Prin scaderea fluxului sangvin de la nivelul scalpului se reduce actiunea citostaticelor asupra foliculilor pilosi si astfel se previne caderea parului. Procedura de racire a scalpului nu interfereaza cu tratamentul citostatic. Cu alte cuvinte, nu scade eficienta acestuia. Dimpotriva, poate sa amelioreze chiar calitatea vietii pacientului, avand in vedere ca impiedica pierderea parului. Este redus sau chiar eliminat unul dintre factorii de stres ce apar in momentul inceperii chimioterapiei”, spune dr. Norina Macra, medic primar oncolog la Asociatia OncoHelp.

Pentru a avea efect, boneta trebuie folosita de la prima sedinta de tratament. Rezultatele acestei proceduri depind insa de tipul si faza cancerului, varsta, starea parului, dar si de starea generala de sanatate.

„Procedura presupune inceperea folosirii bonetei cu 30 de minute inainte de administrarea tratamentului perfuzabil. Practic, in acel moment are loc scaderea temperaturii scalpului. Casca este mentinuta apoi pe toata durata perfuzarii si 90 de minute dupa ce se incheie administrarea citostaticelor. Trebuie spus ca acest dispozitiv protejeaza inclusiv regenerarea parului”, mai spune dr. Norina Macra.

Caderea parului in urma tratamentelor de cancer este foarte grea de indurat de pacienti, mai ales ca are urmari psihologice: scaderea increderii in sine, stari de anxietate, deprimare sau furie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2233 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004187 (s)