News Flash:

Criobiopsia, o noua procedura folosita la Timisoara pentru diagnosticarea cancerului pulmonar

16 Martie 2022
390 Vizualizari | 0 Comentarii
criobiopsie

La Spitalul „Victor Babes” din Timisoara, specialistii folosesc o noua metoda pentru diagnosticarea cat mai exacta a cancerului pulmonar. Aceasta presupune inghetarea tesutului suspect si se face fara durere, intr-un timp scurt, ca biopsie.
Dispozitivul performant se foloseste pentru realizarea biopsiilor in timpul endoscopiilor bronsice, metoda find numita criobiopsie. Prin aceasta procedura, cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai usor.

Aparatul este prevazut cu o sonda cu ajutorul careia este inghetat tesutul pulmonar suspect, dintr-o anumita zona si mai apoi extras. Dispozitivul foloseste dioxid de azot care produce o scadere a temperaturii de pana la -89 de grade Celsius. Medicii explica avantajele procedurii.

„In primul rand, endoscopia bronsica cu criobiopsie este o metoda mai putin invaziva, bine tolerata, nedureroasa si rapida, comparativ cu biopsia chirurgicala. Un alt avantaj este ca aceasta sonda speciala, care este introdusa printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai usor la leziunea suspecta, chiar daca aceasta este localizata in periferia plamanului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate in aceste zone. Nu in ultimul rand, tesutul pulmonar extras dupa inghetare este mult mai mare decat cel obtinut prin biopsia cu pensa, putand ajunge chiar si la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, piesa este mult mai mare si astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat si se pot efectua mai usor markerii tumorali care ghideaza tipul de terapie oncologica necesara”, spune dr. Emanuela Vastag – medic pneumolog al Spitalului de Boli Infectioase „Dr. Victor Babes” Timisoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005413 (s)