News Flash:

Organizatiile civice, dupa intalnirea cu Tudose privind Legile Justitiei: Protestele continua pana vor fi stopate modificarile la legislatia penala

27 Decembrie 2017
831 Vizualizari | 0 Comentarii
mihai tudose3

Reprezentantul Initiativa Romania, Mihai Politeanu, a precizat, miercuri, dupa intrevederea cu premierul Mihai Tudose, ca intalnirea cu acesta pe tema legilor Justitiei nu a fost „imbucuratoare” si ca, in consecinta, protestele vor continua pana vor fi stopate modificarile la legislatia penala.
„Am fost astazi la intalnire cu premierul Mihai Tudose, unde am livrat un mesaj foarte clar si am avut trei solicitari. Mesajul este ca Romania este la un moment de derapaj major de la standardele democratice si de la standardele statului de drept si ca premierul trebuie sa asume responsabilitatile pe care le are si sa foloseasca parghiile institutionale pentru a stopa aceste derapaje majore”, a spus Politeanu.

El a aratat ca cele trei solicitari adresate de reprezentantii organizatiilor civice lui Tudose au vizat sesizarea Comisei de la Venetia in legatura cu pachetul de legi ale justitiei si, in viitor, cu legile privind modificarea codurilor penale, prorogarea aplicarii legilor justitiei prin OUG pana la momentul in care Comisia de la Venetia isi spune opinia si demiterea imediata a ministrului Justitiei, Tudorel Toader, despre care a spus ca nu mai este un partener credibil din punct de vedere moral si profesional, atat pentru societatea civila, institutiile independente ale statului, cat si pentru partenerii externi.

„Acestea au fost cele trei solicitari. Din cele trei solicitari am primit un singur raspuns si raspunsul este pe sesizarea Comisiei de la Venetia. Nu este un raspuns categoric la acest moment. A zis ca in urmatoarele zile se va interesa asupra discutiilor pe care le-a avut ministrul Justitiei cu Comisia de la Venetia si va lua o decizie in consecinta”, a spus Politeanu, despre raspunsul lui Tudose la aceste solicitari.
Intrebat daca, in aceste conditii, vor mai exista proteste, Politeanu a raspuns: „Aceasta intalnire nu este imbucuratoare din punctul nostru de vedere si evident solutia este in continuare: proteste si inca o data proteste pana cand aceste legi ale justitiei si modificarile la legislatia penala vor fi stopate cu totul!”.

Premierul Mihai Tudose s-a intalni, miercuri, la Palatul Victoria, cu delegatii celor 43 de organizatii civice care au cerut o discutie privind legile Justitiei si modificarile la Codurile Penale. Intrevererea a durat peste doua ore.

La intalnire au participat 7 reprezentanti ai organizatiilor civice: Alexandru Socol – Coruptia Ucide; Ciprian Ciocan – Va Vedem din Sibiu, Laurentiu Stefanescu – Initiativa Timisoara, Marius Deaconu – Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Mihai Politeanu – Initiativa Romania, Mihai Tudorica - #REZISTENTA, Radu Dumitriu – delegat al organizatiilor din Diaspora.

Cele 43 de organizatii civice i-au trimis, sambata, premierului Mihai Tudose o scrisoare deschisa prin care ii solicita o intalnire in care sa discute despre legile justitiei, motivand ca Romania risca „un derapaj fara precedent de la valorile democratice”.

Premierul Mihai Tudose a raspuns, tot sambata, scrisorii deschise si a acceptat sa se intalneasca pentru a discuta despre Legile Justitiei miercuri, 27 decembrie.

„Legat de o posibila intalnire in perioada 27-30 decembrie, vreau sa va transmit ca sunt deschis la dialog. In acest sens, va propun data de 27 decembrie. Sunt convins ca putem comunica eficient in beneficiul Romaniei si al romanilor, iar acest lucru nu este posibil fara tolerantã si deschidere la opinii contrare. Craciun fericit!”, a scris Tudose intr-un comentariu la scrisoarea deschisa publicata pe pagina de Facebook Coruptia Ucide.

Cele 43 de organizatii civice si-au manifestat intentia de a se intalni cu Tudose in perioada 27-30 decemebrie. „Consideram ca interesul pentru viitorul Romaniei, valorile democratice si statul de drept, libertatea si bunastarea concetatenilor nostri trebuie sa primeze, iar dialogul este singura solutie pentru prezervarea si consolidarea democratiei. In adoptarea legilor justitiei si in discutiile privind modificarea codurilor penale au existat deficiente majore ale dialogului si consultarii dintre legiuitor si societate in ansamblu. Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor si institutiile independente ale statului, dintre legiuitor si institutiile europene, dintre legiuitor si partenerii nostri din Uniunea Europeana si NATO pune intr-un pericol major si iminent separatia puterilor in stat, respectiv rolul si credibilitatea noastra in lume. Riscam un derapaj fara precedent de la valorile democratice si de la drumul nostru alaturi de lumea libera, punand in pericol viitorul nostru ca natiune”, se arata in scrisoarea trimisa lui Tudose.

Asociatiile civice semnatare ale scrisorii deschise sunt: #activAG Pitesti, Actiunea Civica Galati, Alianta Nationala a Organizatiior Studentesti din Romania (ANOSR), Asociatia Aradul Civic, Asociatia Civica ProFest, Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Consiliul Tineretului din Romania, Coruptia Ucide, Curatam Galatiul, Diaspora Franta solidara cu Romania, Evolutie in Institutie, Geeks for Democracy, Grupul civic #Insist, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Initiativa Romania, Initiativa Timisoara (federatie a 10 ONG-uri), Oradea Civica, Radautiul Civic, Rezist Birmingham WMW, Rezist Dublin, Rezist in Bacau, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist München, Rezist Ramnicu Valcea, #Rezistam si la Paris, Rezist Zürich, #REZISTENTA, Romania As We Want It- Milano, Romania Vie, Save Montana-New York, Stafeta Steagului U.E., Valea Jiului Society, Va vedem din Sibiu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006174 (s)