News Flash:

Orasul Bocsa gazduieste Festivalul in grai banatean "Tata Oancea"

8 Noiembrie 2013
1552 Vizualizari | 0 Comentarii
Festivalul in grai banatean Tata Oancea

Festivalul international de creatie si interpretare a poeziei în grai banatean 'Tata Oancea', ajuns la cea de-a 37-a editie, a început, joi, în orasul Bocsa.

Este unul dintre cele mai vechi festivaluri din tara si promoveaza, practic, poezia dialectala, reprezentativa pentru zona Banatului, lucru demonstrat si de numeroasele festivaluri de gen organizate în judetele Caras-Severin, Timis, precum si în provincia autonoma Voivodina - Serbia. Si la aceasta editie participa peste 150 de copii din întregul Banat istoric.

'Copiii trebuie sa învete ce este traditia, astfel încat sa nu o confunde, pentru ca, la ora actuala traditia se confunda cu ceva perimat, chiar rusinos, si e mare pacat. Graiul, traditia este identitatea noastra, a locului, si trebuie sa fim mandri de ea, nu sa o renegam', a declarat dr. etnolog Maria Mandroane, din partea Muzeului Satului Banatean din Timisoara, participant la manifestare.

Evenimentul este dedicat omului de cultura Petru E. Oancea, cunoscut sub pseudonimul Tata Oancea, unul din cei mai de seama creatori de literatura dialectala, editor si redactor al revistei 'Vasiova' (1929-1947). Festivalul 'Tata Oancea' se desfasoara pe doua sectiuni - creatie si interpretare - dar si pe grupe de varsta (prescolar, ciclurile primar, gimnazial si liceal, ori adulti). Joi, s-a desfasurat sectiunea pentru copii si adolescenti (creatie si interpretare), iar pentru adulti, va avea loc pe 9 noiembrie.

Participantii în mod obligatoriu sunt îmbracati în costume populare din zona din care provin, aceasta fiind o conditie obligatorie pentru intrarea în concurs.

Organizatorii festivalului sunt Primaria Bocsa si Casa Oraseneasca de Cultura din localitate, cu sprijinul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Caras-Severin, Inspectoratului Scolar si Directiei Judetene pentru Cultura Caras-Severin. AGERPRES


banatean
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1310 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005321 (s)