News Flash:

Canicula creează probleme

În multe zone din România, agricultura este în continuare influențată de condițiile meteo

31 August 2023
187 Vizualizari | 0 Comentarii

În numeroase regiuni din România, cum ar fi Harghita, sectorul agricol continuă să fie influențat de condițiile meteorologice. Seceta recentă a avut un impact asupra recoltei de cartofi, unde, deși producția există, absența sistemelor de irigații împiedică dezvoltarea optimă a culturii. Fermierii din zonă sunt tot mai nemulțumiți de prețurile scăzute ale cartofilor, care cu greu acoperă costurile de producție.

Un kilogram de cartofi va fi comercializat de la producători la un preț cuprins între unu și doi lei.

Agricultorii din Harghita se confruntă cu provocări în ceea ce privește cultivarea cartofilor. Chiar dacă producția este favorabilă, perioada de secetă de la sfârșitul verii îngreunează procesul de recoltare mecanizată.

Din cauza lipsei sistemelor de irigații, cele aproximativ 6.500 de hectare de teren cultivate cu cartofi rămân nevalorificate, în așteptarea ploilor salvatoare.

Cultivatorii estimează că, în acest an, un kilogram de cartofi va fi vândut de ei la un preț situat între unu și doi lei. Cu toate că recolta este generoasă, acest tarif este mai scăzut decât cel înregistrat în anul precedent. Cu toate acestea, fermierii declară că nu sunt dispuși să scadă sub acest prag prețul produsului, potrivit Observator News.

Deși producția din acest an atinge un nivel optim de coacere în zona Harghitei, suprafața destinată cultivării cartofilor a înregistrat o scădere continuă în ultimii ani. Agricultorii mici au ales să se concentreze pe cultivarea cartofilor pentru consumul propriu, deoarece această cultură nu a fost suficient de profitabilă pe suprafețe reduse.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005192 (s)