News Flash:

Interviurile pentru functia de sef al DNA s-au incheiat. Toader va face anuntul vineri, la ora 12:00

26 Iulie 2018
767 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader4

Tudorel Toader va face vineri, la ora 12:00, anuntul privind concursul pentru functia de procuror-sef al DNA, a confirmat, pentru MEDIAFAX, ministrul Justitiei, dupa ce s-au incheiat interviurile cu cei patru candidati pentru acest post. Presedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat, joi, ministrului Justitiei sa trimita catre CSM toate dosarele candidatilor inscrisi pentru functia de procuror-sef al DNA, pentru ca reprezentantii Consiliul sa dea aviz si apoi presedintele Klaus Iohannis sa faca numirea.
Cei patru candidati pentru functia de procuror-sef al DNA au sustinut, joi, interviurile cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirica, Cristian Lazar, Marius Iacob si Elena Grecu sunt cei care s-au inscris in aceasta cursa.

Tudorel Toader va face anuntul vineri, la ora 12:00.

Procurorul Cristian Lazar a declarat, inainte de interviul cu Tudorel Toader pentru functia de sef al DNA, ca este pregatit pentru discutie, „altfel nu s-ar fi prezentat” si ca spera ca ministrul Justitiei va lua o decizie inteleapta.
„Sunt pregatit, pentru ca altfel nu m-as fi prezentat. Pe ceilalti ii vad la fel de calificati cum ma vad pe mine”, a declarat procurorul Cristian Lazar, inainte de interviul cu Tudorel Toade

Un alt candidat, Florentina Mirica a declarat, inainte sa sustina interviul pentru functia de sef al DNA in fata lui Tudorel Toader, ca e pregatita si ca faptul ca este apropiata de Codruta Kovesi nu ar trebui sa conteze la concurs, pentru ca nu este un argument legal. Mirica mai spune ca are incredere in ministru.

„Sunt pregatita. Sper ca experienta si proiectul managerial, care sa fie de succes pentru aceasta institutie, care trebuie sa-si indeplineasca in continuare atributiile legale. Stim cu totii ca fenomenul coruptiei nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica coruptie, acea ciocolata data la ghiseu, inscrierea copiilor la gradinita, pana la vestitul procent de 10% din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie sa-si exercite atributiile legale. (...) As vrea sa lamuresc o informatie, si anume ca as fi avut o actine disciplinara referitoare la deconspirarea unui martor, este gresit. Nu este adevprat. Actiunea a privit o disputa juridica, ce a fost transata de CCR si anume ca dreptul la aparare este prioritar fata de protectia informatiilor clasificate”, a declarat procurorul Florentina Mirica, inainte de a intra in sediul Ministerului Justitiei,

Intrebata daca ar trebui sa conteze la interviu faptul ca este apropiata de fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, procurorul Mirica a spus: „In mod evident, nu este un argument legal si sper sa nu conteze. (...) Intotdeauna am avut incredere in ministrul Justitiei”.

Orban: Toader sa trimita la CSM dosarele candidatilor pentru sefia DNA si Consilliul sa decida

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat, joi, ministrului Justitiei Tudorel Toader sa trimita catre CSM toate dosarele candidatilor inscrisi pentru functia de procuror-sef al DNA, pentru ca reprezentantii Consiliul sa dea aviz si apoi presedintele Klaus Iohannis sa faca numirea.

„Am vazut ca Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri. Numirea procurorilor DNA sa fie facuta de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu de catre Ministerul Justitiei. Ii cerem lui Tudorel Toader sa trimita toate dosarele candidaturilor si CSM sa decida, prin acordarea avizului CSM acelui candidat pe care CSM in considera cel mai bun. Nu spune nicaieri in lege ca ministrul Justitiei nu poate sa lase la latitudinea CSM desemnarea candidatului care sa transmita nominalizarea presedintelui pentru numirea in functie. Lasarea la latitudinea CSM a candidatului poate sa confere mai multa credibilitate candidatului si sa indeparteze toate suspiciunile legate de deciziile care sa aiba in spate argumente profesionale”, a declarat presedintele PNL, Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa joi la sediul partidului.

Cei patru candidati pentru functia de procuror-sef al DNA au sustin, joi, interviurile cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirica, Cristian Lazar, Marius Iacob si Elena Grecu sunt cei care s-au inscris in aceasta cursa.

Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006668 (s)