News Flash:

O veste extraordinară!

Inteligența artificială ajută la detectarea cancerului pancreatic incipient

24 Noiembrie 2023
149 Vizualizari | 0 Comentarii

În ultima perioadă, cancerul pancreatic incipient poate fi detectat cu ajutorul inteligenței artificiale, oferind o metodă inovatoare care ar putea salva multe vieți în viitor.

PANDA, o platformă dezvoltată recent, are capacitatea de a amplifica și identifica caracteristici patologice subtile în imagini CT, dificil de observat cu ochiul liber. Această metodă inovatoare poate contribui la depistarea cancerului pancreatic în stadiul incipient, folosind imagistica cu raze X de înaltă precizie.

Inițial, instrumentul PANDA a fost instruit folosind un set de date provenite de la 3.208 de pacienți diagnosticați cu cancer pancreatic de la un singur centru medical. Conform unui studiu, inteligența artificială a atins o sensibilitate de 94,9% și o specificitate de 100% într-un grup de testare intern format din 291 de pacienți de la Institutul pentru Boli Pancreatice din Shanghai.

Ulterior, modelul a fost validat pe grupuri externe, incluzând 5.337 de pacienți din China și Republica Cehă, bazându-se pe tomografii CT abdominale. Sensibilitatea și specificitatea sa au atins niveluri de 93,3%, respectiv 98,8%, depășind performanțele unui radiolog mediu. Sensibilitatea se referă la capacitatea unui test de a identifica corect un individ cu boală, în timp ce specificitatea indică capacitatea sa de a exclude un individ fără boală.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1106 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005038 (s)