News Flash:

O alimentație sănătoasă pentru copii sănătoși

Pe parcursul lunii noiembrie se desfășoară campania “Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ”

6 Noiembrie 2023
189 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al Direcțiilor de Sănătate Publică, derulează în luna noiembrie campania "Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț," cu accent pe principiile unei alimentații sănătoase pentru elevii din învățământul primar, părinții acestora și cadrele didactice.

Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare cu privire la problema obezității infantile și de a informa părinții despre beneficiile unei alimentații sănătoase care să prevină această afecțiune la copii și complicațiile pe termen lung pe care le poate avea asupra adulților.

„Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată), observându-se o creştere a DALY cu 139 la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019.


Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7 - 9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban şi de 15,7% la cei din rural. Prevalenţa obezităţii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% şi din mediul rural de 13,3%”, a precizat INSP.

Specialiștii Institutului recomandă următoarele măsuri de intervenție pe care părinții le pot adopta pentru a preveni problemele de supraponderalitate și obezitate la copii:

O alimentație bogată în legume și fructe.
Consumul de cereale integrale în locul prăjiturilor.
Înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă.
Limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriță pe zi.
Încurajarea copilului să facă mișcare cel puțin 60 de minute în fiecare zi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006270 (s)