News Flash:

Doua fenomene astronomice simultane: Planeta Marte si Luna "sangerie" vor incanta amatorii de astronomie vineri noaptea

27 Iulie 2018
965 Vizualizari | 0 Comentarii
luna sangerie

Planeta Marte se afla la cea mai mica distanta de Terra din ultimii 15 ani, fenomen care se va suprapune peste cea mai lunga eclipsa de Luna totala a secolului 21, ce va avea loc in noaptea de vineri spre sambata, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitala.
Marte, planeta rosie, se va afla la aproximativ 57,6 milioane de kilometri de Terra, pe 31 iulie, iar fenomenul se numeste marea opozitie sau opozitie perihelica. Urmatoarea data cand Marte se va mai apropia cel mai mult de Pamant va fi abia in 2033.

Cu ochiul liber, se va putea vedea pe cer un punct stralucitor, dar cu o luneta sau un telescop planeta rosie va putea fi vazuta mai in detaliu.

Intervalul de timp scurs intre doua mari opozitii variaza intre 15 si 18 ani, cel mai recent moment in care Pamantul s-a aflat la afeliu (punctul cel mai departat de Soare), iar Marte, la periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare), fiind in vara lui 2003.
Insa, informeaza Observatorul Astronomic, din punct de vedere observational, planeta Marte se vede exact la fel prin lunete si telescoape timp de trei saptamani, perioada centrata in jurul marii opozitii fiind cuprinsa intre 22 iulie si 9 august.

In noaptea de vineri spre sambata, planeta Marte va fi vizibila ca un astru punctiform foarte stralucitor sub Luna, care este cea de-a doua vedeta.

Este vorba de o conjunctie rara si interesanta de fenomene care ii va incanta cu siguranta pe amatorii de astronomie.

Cea mai lunga eclipsa de Luna totala a secolului 21 va fi vizibila si din Romania, daca va fi senin, informeaza Observatorul Astronomic, care va fi deschis publicului in intervalul orar 21.00 - 03.00.

Daca va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din Romania, in afara de primele minute, cand Luna inca nu a rasarit, se arata pe site-ul institutiei bucurestene.

Cea mai spectaculoasa parte a eclipsei, intrarea in umbra si traversarea ei, va putea fi vazuta in totalitate din Romania.

Luna va rasari la apusul Soarelui, dar in partea opusa de cer, punctul cardinal est-sud-est. In momentul rasaritului, Luna se va afla in penumbra Terrei, insa mai mult ca sigur nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar, potrivit Observatorului Astronomic.

Intrarea in penumbra, momentul care este considerat inceputul eclipsei, se va produce vineri, la ora 20.14, cand Luna se va afla sub orizont.

Pentru Bucuresti, Luna va rasari la ora 20.37.

Dupa rasaritul Lunii, intrarea in umbra a acesteia va incepe la 21.24, ora de la care se va putea vedea cum marginea stanga a satelitului va deveni mai putin stralucitoare decat restul discului.

Dupa numai o ora, Luna se va afla in totalitate in umbra Terrei, moment care se produce la ora 22.29. De atunci, tot discul se va afla scufundat in umbra, capatand nuante de la portocaliu la caramiziu (motiv pentru care fenomenul a capatat numele de Luna "sangerie"), acesta fiind si momentul in care incepe totalitatea. Maxima eclipsei, cand Luna se afla cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22.

Totalitatea dureaza 103 minute, eclipsa fiind cea mai lunga din secolul 21, insa la diferenta mica de eclipsele din 26 iunie 2029 si 7 iulie 2047, care vor avea totalitati de 102 minute.

La ora 00.13, Luna va incepe sa iasa din umbra, totalitatea luand sfarsit, iar, la 01.19, satelitul va iesi complet din umbra, fiind mai deschis la culoare, probabil galbui in partea din dreapta jos a discului.

Eclipsa se va incheia la ora 02.29, cu iesirea Lunii din penumbra Pamantului.

Eclipsa din noaptea de vineri spre sambata este a doua totala din acest an. Totodata, este a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc intre anii 2017 si 2019.

Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord si de Sud, Japonia si o parte din Rusia.

Urmatoarea eclipsa vizibila din tara noastra se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Pentru a observa eclipsa din noaptea de vineri spre sambata nu este nevoie de un instrument special, dar cei care poseda un binoclu sau un telescop vor putea vedea fenomenul mai bine.

In timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (pana la ora 22.00), Jupiter (pana la miezul noptii) si Saturn (toata noaptea).

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006163 (s)