News Flash:

Deficitul de cadre didactice de la UPT, acoperit prin specialisti care provin din companii. Peste 100 predau part-time

19 August 2021
585 Vizualizari | 0 Comentarii
UPT

Universitatea Politehnica Timisoara se confrunta cu un deficit de cadre didactice, mai ales in cadrul facultatilor din domeniul IT si Arhitectura. Si la Mecanica problemele incep sa se arate. In ultimii ani, UPT a legat parteneriate cu companiile din vestul tarii, iar in prezent, peste o suta de specialisti le predau studentilor.
Mai multe domenii de top in piata muncii se confrunta cu un deficit de cadre didactice in mediul universitar. Cauzele sunt fie pensionarea profesorilor, dar si salariile mari din privat in specializari precum Automatica si Calculatoare, Arhitectura sau Mecanica, care au dus la limitarea posibilitatii de a atrage personal nou.

Este si cazul Universitatii Politehnica. Pentru a acoperi acest deficit, a legat numeroase parteneriate cu companiile din vestul tarii, astfel incat acestea sa puna la dispozitie specialisti care sa predea un numar redus de ore.

Domeniul IT este cel care prezinta cel mai mare interes pe piata muncii. In perioada 2015-2019, UPT a marit cu zece la suta in fiecare an numarul de locuri la specializarile din aceasta zona, dar de acum incolo nu va mai fi posibil acest lucru. S-a ajuns la o limitare a resursei umane. La specializarile Facultatii de Automatica si Calculatoare sunt cele mai multe cadre didactice care provin din randul companiilor. Aproape 100 de specialisti.

„Acesti colaboratori vin si predau incepand de la 2 ore de laborator pe saptamana si ne ajuta sa le oferim studentilor o viziune mai clara asupra pietei muncii si a abilitatilor pe care trebuie sa le dezvolte. Ei ii ajuta pe tineri pentru ca vin cu experienta pe care o au in companii si pot sa le deschida si oportunitati pentru anumite joburi. In multe cazuri s-a intamplat ca aceste cadre didactice sa ii recomande pe cei mai buni studenti in firmele unde activeaza. Pentru ei este al doilea job, iar un dezavantaj este ca nu putem sa ii implicam in activitati administrative sau in diverse proiecte pe care le derulam si am avea nevoie de experienta lor”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Doctoratele industriale, o posibila solutie
In prezent, un cadru didactic titular are in grija un numar dublu de studenti, spre deosebire de inceputul anilor 2000. Din acest motiv este nevoie de oameni din exterior care sa completeze locurile libere de la catedra. Reprezentantii UPT au discutat cu reprezentatii companiilor modelul de doctorat industrial, care in Romania nu este momentan legiferat, dar care ar pute ajuta sistemul universitar.

„Am discutat cu reprezentantii companiilor modelul de doctorat industrial, care functioneaza foarte bine in vestul Europei. In Romania nu este legiferat, insa se pot gasi solutii astfel incat acest model sa fie pus in practica si sa ajute sistemul universitar. Asta presupune ca un numar si mai mare de specialisti din mediul privat sa fie inclus in programele de doctorat si sa poata tine cursuri in Politehnica. Noi avem nevoie de cadre didactice in IT, in special. De exemplu, pentru a putea creste din nou cifra de scolarizare in acest domeniu, ar fi nevoie si de o crestere de 20% a corpului profesional. Pentru o crestere mult mai pronuntata a numarului de locuri pentru studenti, adaptata nevoilor din piata, avem nevoie de o crestere cu 50% a numarului de cadre didactice. Si la Mecanica problemele incep sa se arate, dar se vor acutiza in urmatorii ani pentru ca un sfert dintre titularii existenti se vor pensiona”, a spus rectorul Universitatii Politehnica, Florin Dragan.

Actualii studenti doresc sa predea „lucrand intr-o companie, nu ca titulari in cadrul universitatii”
Pentru a-i determina pe tineri sa ramana in domeniul universitar, s-au luat o serie de masuri, printre care si acordarea de burse din fonduri proprii care pot ajunge pana la 2.000 de lei pe luna pentru studentii cu performante. Multi dintre cei care au obtinut un astfel de beneficiu in anii trecuti, „au ramas pentru un program de doctorat si au predat, in paralel la anumite specializari”, mentioneaza reprezentantii institutiei.

„Numarul celor care doresc sa predea este in crestere datorita burselor si unei bune colaborari cu ligile studentesti. Problema este ca unii doresc sa predea lucrand intr-o companie, nu ca titulari in cadrul universitatii. Pornind de la aceasta dorinta, am discutat cu companiile sa oferim burse sau granturi celor care raman in universitate dupa doctorat. De asemene, ei pot avea acces la diverse activitati de cercetare sau sunt sprijiniti sa realizeze lucrari stiintifice”, a incheiat Florin Dragan.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1107 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004846 (s)