News Flash:

Incendii de vegetatie uscata, in Timis. Cei ce dau foc vor fi amendati si pot ramane fara subventii APIA

18 August 2021
382 Vizualizari | 0 Comentarii
pompieri

Creste numarul incendiilor de vegetatie in Timis, iar autoritatile judetene s-au autosesizat. Cei ce sunt prinsi in fapt vor fi amendati si risca sa ramana fara subventii APIA. Au fost instiintate toate primariile din judet.
„In contextul cresterii alarmante a numarului de incendii produse la vegetatia uscata in judetul Timis, cat si in alte tari precum Grecia, Italia, Turcia, unde au fost inregistrate victime omenesti si pagube devastatoare, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, impreuna cu ISU Banat al judetului Timis, in calitate de vicepresedinte tehnic al CJSU Timis, am transmis o adresa catre toate primariile cu privire la incendierea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale, solicitand primariilor sa procedeze la informarea cetatenilor cu privire la sanctiunile aplicabile, prin toate mijloacele de comunicare posibile, pentru a preveni si stopa fenomenele de ardere a vegetatiei si a altor deseuri”, anunta prefectul Timisului Zoltan Nemeth.

Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este strict interzisa, exceptand situatiile de carantina fitosanitara, pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori.

Faptuitorii, urmariti prin GPS
Pentru a urmari incendiile de vegetatie, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Banat’’ si cei ai Garzii de Mediu vor transmite la APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) informatii referitoare la locul si momentul producerii arderilor, conform localizarii GPS. Mai departe, institutia poate taia din subventiile alocate fermierilor, pe langa amenzile pe care le pot lua acestia.

„Cetatenii trebuie sa fie informati cu privire la faptul ca pot fi sanctionati contraventional pentru incalcarea obligatiilor de a nu incendia miristile, stuful, tufarisurile, vegetatia ierboasa sau deseurile, cat si cu privire la faptul ca le poate fi diminuata, de catre APIA, subventia pentru terenul incendiat”, a mai precizat prefectul Timisului.

Amenzi intre 3.000 si 50.000 de lei
Arderea miristilor, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase, fara acceptul de la protectia mediului si fara informarea serviciilor de interventie se sanctioneaza contraventional de catre Garda Nationala de Mediu cu amenzi cuprinse intre 3.000 – 6.000 lei pentru persoanele fizice si 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se poate sanctiona contraventional de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta cu amenzi cuprinse intre 1.000 – 2.500 lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004781 (s)