News Flash:

APM: Poluare cu particule in suspensie PM10, in Timisoara. Se asteapta masuri urgente din partea primariei

18 August 2021
444 Vizualizari | 0 Comentarii
poluare

Agentia pentru Protectia Mediului Timis anunta mai multe depasiri ale valorii limita zilnice in ceea ce priveste poluarea cu particule in suspensie PM10, in anul 2021, la mai multe statii de monitorizare a calitatii aerului din Timisoara. Unele sunt cauzate de „fenomenul de canicula, calm atmosferic si dispersia prafului in atmosfera generata de traficul rutier”. Reprezentantii Primariei Timisoara au fost solicitati sa intervina urgent.
Poluarea aerului poate genera semnificative efecte adverse asupra sanatatii populatiei si provoca daune florei si faunei. Agentia pentru Protectia Mediului Timis prezinta datele inregistrate privind calitatea aerului in 2021. Reprezentantii APM spun ca nu s-au inregistrat depasiri ale valorilor limita de benzen (C6H6), valoarea limita anuala fiind de 5 µg/m3. Pana in prezent este de 2,17 µg/m3, iar valorile medii anuale pe ultimii cinci ani inregistrate au fost sub valoarea limita anuala prevazuta de Lege (intre minimum 1.40 µg/m3 si maximum 2,83 µg/m3).

„Calitatea aerului in Municipiul Timisoara. In anul 2021 nu s-au inregistrat depasiri ale valorilor limita la benzen (C6H6), ci depasiri ale valorilor limita zilnice la indicatorul PM10 si ale valorilor limita orare la NO2 (dioxid de azot). Benzenul este un compus aromatic foarte usor, volatil si solubil in apa, iar 90% din cantitatea de benzen in aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea si distributia acestuia. Efecte asupra sanatatii Substanta cancerigena, incadrata in clasa A1 de toxicitate, cunoscuta drept cancerigena pentru om. Produce efecte daunatoare asupra sistemului nervos central”, spun reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Timis pe Facebook.

Poluarea cu particule in suspensie PM10
In anul 2021, pana in 12 august, au fost inregistrate depasiri ale valorii limita zilnice la indicatorul PM10 la statiile din Calea Sagului (patru depasiri), CD Loga (cinci depasiri), Calea Aradului (opt depasiri), transmite APM.

In perioada 13-16 august, la statia TM 2 CD LOGA s-au inregistrat depasiri la indicatorul PM10 (metoda nefelometrica), dar datele sunt in curs de verificare, conform metodei de referinta (gravimetrica). Potrivit Legii nr.104/2011, numarul maxim permis de depasiri ale valorii limita zilnice este de 35 de depasiri/an. Reprezentantii PMT au fost solicitati sa intervina urgent pentru a lua masuri.

„Avand in vedere lucrarile de decopertare a strazii efectuate in aceasta perioada, datele inregistrate ca medii orare pe statia automata de calitate a aerului TM 2-CD LOGA, fenomenul de canicula, calm atmosferic si dispersia prafului in atmosfera generata de traficul rutier, reprezentantii Primariei Municipiului Timisoara au fost solicitati sa intervina urgent pentru luarea masurilor de stropire a strazii si de gestionare corespunzatoare a lucrarilor in santierul operat de catre societatea municipala de drumuri, care sa fie respectate pe toata perioada derularii lucrarilor”, spun reprezentantii APM Timis.

O singura depasire a valorilor limita la NO2
Dioxidul de azot (NO2) este un gaz de culoare brun-roscat cu un miros puternic, inecacios. In combinatie cu particulele din aer poate forma un strat brun-roscat.

„Surse antropice: oxizii de azot se formeaza in procesul de combustie atunci cand combustibilii sunt arsi la temperaturi inalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activitatilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calitatii apei, efectului de sera, reducerea vizibilitatii in zonele urbane”, mai spun cei de la APM Timis.

La statia TM 5 – Calea Aradului, la indicatorul NO2 (dioxid de azot), in anul 2020 s-au inregistrat 24 de depasiri ale valorii limita orare de 200 µg/m3. In 2021, pana in prezent a fost inregistrata o singura depasire. Numarul maxim permis de depasiri ale valorii limite orare este de 18 depasiri/an.

Evolutia calitatii aerului se urmareste cu ajutorul a patru statii automate, clasificate astfel:

  • Statii de trafic (TM-1 si TM-5) – amplasate in doua zone cu trafic intens, respectiv Calea Sagului si Calea Aradului. Poluantii monitorizati sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric si gravimetric, compusi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o, m, p– xilen).
  • Statie industriala (TM-4) – amplasata in apropierea zonei industriale din sud-estul aglomerarii Timisoara, pe str. I Bulbuca (Soarelui). Poluantii monitorizati sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM10 nefelometric, compusi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o, m, p – xilen). Statia este dotata si cu senzori de masurare a parametrilor meteorologici.
  • Statie de fond urban (TM-2) – amplasata in zona centrala a orasului, respectiv pe b-ul C.D. Loga, la distanta de surse de emisii locale, pentru a evidentia gradul de expunere a populatiei la nivelul de poluare urbana. Poluantii monitorizati sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric si gravimetric, PM2,5 gravimetric, compusi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o, m, p – xilen) si parametri meteorologici.

Timisoara va avea un Plan Integrat de Calitate a Aerului, care sa tina cont de mai multi indicatori: „dioxid de azot, oxizi de azot (NO2/NOx) si particule in suspensie PM10”. Anul acesta, Primaria Timisoara a montat in oras 16 statii noi de monitorizare a calitatii aerului, iar primarul Dominic Fritz spunea ca „vom identifica rapid poluatorii din oras”.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1101 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006054 (s)