News Flash:

Nivelul de trai a românilor a scăzut

Creşterea economică modestă a României este dată de inflație, potrivit analiștilor economici

17 August 2023
211 Vizualizari | 0 Comentarii

Conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică, Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creștere de 1,7% în primul semestru al acestui an în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, această creștere economică modestă nu se traduce într-un îmbunătățire a nivelului de trai al populației, deoarece inflația a înregistrat valori semnificativ mai mari, conform opiniei analiștilor financiari.

Datele statistice indică că economia României a înregistrat o expansiune de 1,7% în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. În al doilea trimestru, creșterea economică a fost de 0,9% în comparație cu primul trimestru al anului anterior și cu o creștere de 1,1% în comparație cu trimestrul al doilea din anul precedent.

Cu toate acestea, analiștii economici consideră că această creștere moderată a economiei este temperată de inflație, care a avut valori mai ridicate. Ca urmare a acestei situații, nivelul de trai al cetățenilor a înregistrat o scădere.

"Creşterea asta economică pe care o vedem, chiar aşa mică cum este, e cauzată de inflaţie, de creşterile de preţuri care au adus mai mulţi bani în bugetul public, în bugetele companiilor. E o creştere influenţată de inflaţie pentru că economia în mod real stagnează. Oamenii nu mai cumpără cum cumpărau în anul trecut pentru că nu mai au bani pe fondul creşterilor de preţuri, firmele şi-au redus producţia, şi-au redus vânzările, iar stagnarea este cuvântul de ordine în economie", afirmă Adrian Negrescu, analist economic, citat de site-ul Știrile TVR.

Conform estimărilor Comisiei Europene, economia României se preconizează să înregistreze o creștere de 3,2% în anul 2023, depășind astfel prognoza Fondului Monetar Internațional (FMI) de 2,4%. În paralel, Guvernul României a emis o prognoză de creștere economică de 2,8% pentru anul curent. Comisia Europeană a fundamentat această prognoză optimistă pentru economia românească în contextul în care ia în considerare resursele financiare europene pe care țara noastră are posibilitatea să le acceseze prin intermediul cadrului financiar multianual și al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005911 (s)