News Flash:

Copaci pericol public in parcurile Timisoarei. Primaria ataca Horticultura, societatea din subordinea CLT

12 August 2021
1012 Vizualizari | 0 Comentarii
copaci

Timisorenii sunt pusi in pericol de crengile uscate din copaci si de arborii uscati din cateva parcuri din centrul orasului, iar reprezentantii primariei ne anunta ca au transmis o notificare societatii din subordinea consiliului local care se ocupa de intretinerea acestora. Nu s-a intervenit peste tot, asa ca a fost cerut ajutorul celor de la Salvo.
 
 
„In aceste zile, cetatenii vor putea vedea in unele parcuri ca se desfasoara lucrari de toaletare a crengilor uscate sau de taiere a arborilor uscati.

SC Horticultura SA este compania care are prin contract obligatia sa intretina parcurile din zona centrala. Am transmis companiei o notificare ce avea ca termen de rezolvare perioada 21-30 iulie, prin care s-a solicitat eliminarea crengilor uscate din arbori si taierea arborilor uscati, care puneau in pericol trecatorii din parcurile ILSA/Mocioni, Regina Maria (Poporului) si Justitiei. In plus fata de termenul limita 30 iulie le-am acordat o perioada de gratie de 10 zile”, transmite, pe Facebook, Primaria Timisoara.

Reprezentantii PMT sustin ca „nu s-a intervenit deloc in parcul ILSA”.

„Deoarece compania nu a respectat aceasta notificare, Primaria Municipiului Timisoara a apelat la specialistii arboristi ai compartimentului de voluntari din cadrul primariei, SALVO, pentru punerea in siguranta a zonei, iar interventiile lor vor continua zilele acestea”, mai informeaza PMT.

Peste 500 de sesizari nerezolvate
Conform informatiilor furnizate de primarie, Horticultura are „peste 500 de sesizari nerezolvate, unele chiar din 2019”.

„Toate se refera la toaletari de crengi uscate si la taieri de arbori uscati, care reprezinta un potential pericol pentru cetateni si bunurile din spatiul public. Aceasta inseamna ca societatea Horticultura nu isi respecta responsabilitatile contractuale si nu gestioneaza cu profesionalism zestrea verde a orasului. Multumim colegilor nostri din compartimentul voluntar SALVO care au intervenit si de aceasta data cu promptitudine, pentru siguranta timisorenilor”, conchide Primaria Timisoara.

Practic, reprezentantii primariei ne spun ca municipalitatea nu poate intretine relatia contractuala cu Horticultura. Acuza societatea din subordine ca nu-si face treaba, dar pana acum nu au fost aplicate penalitati.

Horticultura spune ca are de primit bani de la primarie
De cealalta parte, reprezentantii Horticultura spun ca primaria nu isi respecta obligatiile contractuale si ca nu respecta valoarea lunara a contractului, in medie de 1,7 milioane de lei.

„Nu s-a respectat in nicio luna suma data prin contract. O medie pe primele sapte luni este de maximum 55% din valoarea contractului. Eu nu pot face alte lucrari, trebuie sa ma incadrez in suma respectiva. Ei ne bombardeaza cu fel si fel de lucrari si de fapt nu au banii asigurati pentru lucrarile respective. Am toaletat aproape 120 de arbori in Parcul Justitiei si Poporului, dar avem cam 2,7 milioane de lei neincasati de la primarie, de la inceputul anului si pana in prezent. Aproape 3 milioane de lei, sunt bani, noi trebuie sa cumparam combustibil pentru cosit, sa folosim utilajele, nu putem face munca voluntara”, ne-a explicat Andrei Dragila, directorul Horticultura.

Razboiul cu directorul societatii
Trebuie sa mentionam si un razboi intre cele doua parti. In luna mai, seful Horticultura il acuza pe viceprimarul Ruben Latcau ca l-a intimidat sa-si dea demisia. Viceprimarul Timisoarei a negat atunci afirmatiile lui Dragila. Societatea de spatii verzi a PMT are de atunci si un consiliu nou de administratie. La sfarsitul lunii iulie, directorul de-o viata al Horticultura a dat in judecata societatea, pe litigii de munca. De fapt, el fusese sanctionat cu avertisment de consiliul de administratie. Procesul nu are inca termen.

Societatea, al carei actionar unic este Consiliul Local Timisoara, se ocupa de ani buni de intretinerea spatiilor verzi din zona centrala a orasului. Ultimul contract dat prin atribuire directa s-a semnat in 2020, pe o suma record – 89,9 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 18,5 milioane de euro la acea vreme.

Zona centrala este delimitata de strazile: Calea Circumvalatiunii – Calea Aradului – strada Demetriade – strada Mihail Kogalniceanu – strada Dacilor – strada Stefan cel Mare – strada Pestalozzi – strada Ofcea – strada Daliei – strada Cornelia Salceanu (Fagului) – strada Cluj – Bulevardul Eroii de la Tisa – Bulevardul Victor Babes – Bulevardul Mihai Viteazu – strada Virgil Madgearu (Grivita Rosie) – strada Alexandru Odobescu – Bulevardul 16 Decembrie 1989 – Bulevardul General Dragalina – Bulevardul Republicii si Bulevardul Simion Barnutiu, inclusiv Calea Lugojului pana la iesirea din Timisoara, inclusiv intretinerea limitelor de zona si terenurile virane care vor fi incluse ulterior si sunt in proprietatea statului/domeniului public.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005044 (s)