News Flash:

Absolventii promotiei 2022 din Timis pot beneficia de somaj la finalizarea studiilor

9 Mai 2022
410 Vizualizari | 0 Comentarii
absolventi

Absolventii de liceu si de facultate pot beneficia de sprijin specializat din partea AJOFM Timis in vederea gasirii unui loc de munca, dar si de indemnizatie de somaj. Trebuie insa indeplinite o serie de formalitati.
 
 
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis ofera servicii de specialitate absolventilor care se inregistreaza in termen de 60 de zile de la absolvire, la agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca.

Absolventii de liceu promotia 2022 se pot prezenta pentru inregistrarea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, ca etapa prealabila si obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj, in intervalul 30 mai 2022 – 26 iulie.


Noi scumpiri - Alimentele pentru care romanii vor plati mai mult
„Potrivit prevederilor legale, absolventii trebuie sa se prezinte la agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca in termen de 60 de zile de la absolvire. In cazul absolventilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile incepe pe 28 mai 2022, avand in vedere ca, potrivit Ordinului nr.5549 din 5 noiembrie 2022 al Ministrului Educatiei, «Cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 27 mai 2022».”, transmit reprezentantii AJOFM Timis.

Daca nu se prezinta in acest interval, vor pierde indemnizatia de somaj. Se pot insa inregistra in continuare, beneficiind de servicii de informare si consiliere profesionala, mediere, formare profesionala.

„Precizam ca aceste prevederi pentru absolventii de liceu sunt in concordanta cu obligatia institutiilor de invatamant de a elibera certificate de studii in termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizarii studiilor), ori pana la acea data rezultatele examenului de bacalaureat inca nu sunt cunoscute.

In cazul absolventilor de studii superioare, termenul de 60 de zile in interiorul caruia trebuie sa se inregistreze la agentiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovarii examenului de licenta (daca persoana promoveaza examenul de licenta in termen de 12 luni de la finalizarea studiilor)”, transmit cei de la AJOFM Timis.

AJOFM Timis le sugereaza absolventilor de studii superioare cu domiciliul in judetul Timis sa solicite adeverinta de absolvire (chiar si fara examenul de licenta) imediat ce au finalizat cursurile si sa se inregistreze la sediul agentiilor de ocupare cele mai apropiate (Timisoara, Lugoj, Sannicolau Mare, Deta, Jimbolia, Faget, Buzias) in interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor.

Atentie! Daca examenul de licenta nu este promovat intr-un an si absolventul nu s-a inregistrat in termen de 60 de zile de la terminarea studiilor, nu va mai avea dreptul la indemnizatia de somaj. Va beneficia insa de servicii gratuite de formare profesionala, daca se inregistreaza in evidenta AJOFM Timis.

„Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si in acest termen se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii. Plata se efectueaza in doua transe: prima dupa incadrare si a doua dupa cele 12 luni”, mai spun reprezentantii AJOFM Timis.

Documentele necesare pentru inregistrare, inclusiv formularele tip, se regasesc si se pot descarca de pe site-ul: www.anofm.ro. Acestea pot fi transmise si pe email la adresa timis•anofm.gov.ro, cu specificatia pe fiecare document „conform cu originalul” si semnate olograf.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008714 (s)