News Flash:

Comisia Europeana, un mare „DA!” pentru noul program „Timisoara 2023”

25 Februarie 2022
270 Vizualizari | 0 Comentarii
centru TM

Curatorii proiectului Timisoara 2023 au actualizat oferta culturala propusa in dosarul de candidatura. Contextul sanitar actual si evenimentele din ultimii doi ani au determinat echipa sa propuna puncte de consolidare si adaptare in Programul Cultural „Timisoara 2023”. Comisia Europeana pe Cultura a laudat noua versiune a programului printr-o scrisoare adresata Centrului de Proiecte.
 
 
„Programul actualizat este, in mod clar, una dintre cele mai importante reusite din ultimele luni si o piatra de hotar esentiala pentru 2023, fiind cu siguranta rezultatul pozitiv al efortului urias al noii Echipe Curatoriale, care ofera proiectului indrumarea artistica si expertiza strategica solida pe care le-a solicitat panelul (de experti independenti care monitorizeaza progresul Timisoarei – Capitala Europeana a Culturii, din partea Comisiei Europene – n.n.)”, a transmis Barbara Gessler, Head of Unit Creative Europe – Comisia Europeana si Directoratul General Educatie si Cultura.

Obiectivele strategice asumate in dosarul de candidatura au trebuit armonizate cu realitatea sanitara din prezent. In acest scop, peste 70% din programul creat acum sase ani a fost consolidat. Versiunea actualizata contine si o serie de proiecte noi.

Procesul de adaptare, consolidare si actualizare a programului a fost „aprobat” de banca executiva a Uniunii Europene. Reprezentantii Comisiei Europene pe Cultura privesc noua viziune a bid book-ului ca fiind „aliniata la obiectivul, viziunea si obiectivelor dosarului de candidatura initial depus de Timisoara”.

Programul actualizat nu se reduce la popularea spatiilor centrale si periferice timisorene cu evenimente, ci este extins in mai multe localitati din judet si orasele din regiune (Resita, Arad, Lugoj, Garana, Oravita s.a.).

De la spectacole pe scenele celor trei teatre timisorene (National, German si Maghiar) sau ale Operei si Filarmonicii, la expozitii derulate in realitatea virtuala, actualizarea programului tinteste sa le aduca timisenilor si vizitatorilor variate spectacole. Artele vizuale si patrimoniul ar urma sa reflecte educatia culturala autohtona, prin expozitii de anvergura internationala, expozitii folosind tehnologia multimedia si realitatea virtuala. Vor avea loc o multitudine de colaborari intre artistii locali si cei internationali, cel putin asta ni se transmite la nivel declarativ.

„Speram ca acest program cultural actualizat poate constitui o baza solida pentru a merge mai departe fara intarziere, o baza pe care sa se bazeze toti cei trei parteneri institutionali ai Timisoara 2023, Primaria, judetul si administratia centrala, sa poata lucra impreuna si sa gaseasca cele mai potrivite mecanismele necesare pentru a asigura nivelul de finantare necesar unui proiect declarat de prioritate national”, a adaugat Barbara Gessler in scrisoarea transmisa Centrului de Proiecte.

Timisoara isi va deschide portile in calitate de capitala culturala europeana in ultimul weekend din februarie 2023, in zilele 24-26.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006117 (s)