News Flash:

Prefectul cere Primariei Timisoara nota de plata pentru Colterm

24 Februarie 2022
323 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

 

Prefectul judetului Timis transmite Primariei Timisoara sa decida exact de cati bani are nevoie pentru Colterm. Spune ca de la Guvern au venit pana acum aproape 80 de milioane de lei, urmand sa vina si alti bani.
 
 
Miercuri, 23 februarie, prefectul Mihai Ritivoiu le-a transmis reprezentantilor Primariei Timisoara sa decida exact de cati bani au nevoie pentru societatea de termoficare a orasului.

„Eu am primit o solicitare pentru 131 de milioane de lei, dar in spatiul public s-au vehiculat alte sume care nu au legatura una cu alta – de la 1 milion pe zi, la 50 de milioane pentru toata iarna. Primaria Timisoara sa se hotarasca de cati bani are nevoie pentru Colterm pentru ca eu unul incep sa am rezerve sa iau de buna orice solicitare a lor – nu stiu pe ce calcule se bazeaza”, a declarat Ritivoiu.

Acesta a spus ca in aceasta iarna, pana in momentul de fata, de la Guvern au venit 78,6 milioane de lei pentru Colterm, dintre care „53,8 milioane din fondul de rezerva si 24,8 milioane pe mecanismele de compensare”.

„Mai urmeaza sa vina alti zeci de milioane de lei pe baza mecanismelor aprobate si a banilor disponibili de la Bucuresti”, a mai spus prefectul judetului.

Va reamintim, in 16 februarie, Cseke Attila, ministrul Dezvoltarii, a aprobat repartizarea catre bugetele locale a celei de-a treia transe, in valoare de cca. 28,5 milioane de lei, din subventia de compensare a costurilor legate de achizitia gazelor naturale necesare producerii energiei termice in sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022. La Timisoara, pentru Colterm, au fost repartizati aproape 10 milioane de lei, pentru consumul de gaze naturale din lunile decembrie 2021 si ianuarie 2022.

PMT: Vom trimite o noua solicitare Guvernului
Reprezentantii Primariei Timisoara spun ca cei 131 de milioane de lei erau pentru functionarea Colterm in perioada februarie-aprilie.

„Solicitarea a fost transmisa domnului prefect in ziua investirii sale. La inceputul sezonului, necesarul pentru functionare era de peste 300 de milioane de lei. Sumele, evident, sunt diferite de la o luna la alta. Deoarece a mai trecut o luna fara niciun raspuns din partea Guvernului, vom trimite inainte de finalul lunii o noua solicitare pentru aproximativ 90 de milioane de lei. Acestia reprezinta necesarul de functionare al Colterm in parametri pe lunile martie si aprilie. Fiindca sumele repartizate de la nivel central au fost mult sub necesar, Primaria Timisoara a alocat banii disponibili pentru sustinerea companiei de termoficare in timpul iernii”, transmit cei de la PMT.

Suma acordata de municipalitate societatii de termoficare depaseste deja 75 de milioane de lei pe 2022, in conditiile in care in 2021, PMT a dat 200 de milioane catre Colterm.

„Chiar si alocand toti banii disponibili si mutand sume importante de la investitii pentru functionarea Colterm, banii nu au fost de ajuns pentru functionarea termiei centralizate in parametri. De aceea domnul primar Dominic Fritz a facut numeroase apeluri de sprijin de la nivel central, lucru pe care, de altfel, l-au facut toti primarii oraselor din tara care inca mai au termie centralizata. Va reamintim ca Primaria Municipiului Timisoara a alocat 200 de milioane de lei catre Colterm, anul trecut, o suma absolut record fata de anii anteriori, iar anul acesta suma alocata de municipalitate a depasit deja 75 de milioane de lei”, mai spun cei de la PMT.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007356 (s)