News Flash:

UVT atrage atentia asupra unor mesaje de inselatorie online trimise in numele institutiei

24 Februarie 2022
328 Vizualizari | 0 Comentarii
UVT

Universitatea de Vest din Timisoara anunta ca numele unitatii de invatamant superior este folosit abuziv in incercari de dezinformare si inselatorie in mediul online, vizand in principiu partenerii institutionali. Mesajul trimis in mod fals in numele UVT contine in atasament un virus; in text, institutiilor li se cere sa declare bugetul pe 2022.
 
 
Conducerea Universitatii de Vest din Timisoara reclama faptul ca numele universitatii este folosit in mai multe mesaje catre diverse companii din mediul privat, pentru a atrage date sau colaborari false. Un exemplu de astfel de mesaj este facut public de UVT. Contine fraze incoerente si se aminteste contributia la un „proiect in curs de desfasurare”, fara prea multe detalii. In plus, se cer si date financiare.

Reprezentantii universitatii spun ca inclusiv siglele si elementele de identificare UVT au fost copiate.

„In acelasi mesaj, se utilizeaza intr-o inlantuire de imagini aleatoare siglele catorva dintre partenerii UVT, in anumite cazuri fiind atasat si un fisier virusat, care in anumite contexte poate infecta dispozitivele neprotejate corespunzator sau cu solutii antivirus neactualizate. Dorim sa transmitem tuturor celor care primesc astfel de mesaje sa nu le dea curs, sa nu deschida fisiere pe care nu le asteapta, sa aiba intotdeauna un antivirus actualizat la zi si, pentru a-i proteja si pe ceilalti, sa raporteze astfel de mesaje drept spam, pentru a putea fi retinute de filtrele automate existente pe serverele de mail”, transmit reprezentantii UVT.

Cei de la UVT mai amintesc ca nu vor solicita niciodata in mod direct, fara interactiune cu partenerii, informatii sau bugete de la partenerii sai. Universitatea detine sisteme de asigurare a sigurantei fisierelor transmise de pe platformele informatice ale UVT.

Recomandari de la Directoratul National de Securitate Cibernetica in cazul inselatoriilor online:
Daca o oferta din online pare prea buna ca sa fie adevarata, verificati acest lucru si pe canalele oficiale ale companiei respective.
Fiti atenti la corectitudinea gramaticala si de exprimare a textului. Eventuale erori pot fi un indiciu ca este vorba despre un posibil atac.
Nu furnizati date personale, date financiare sau de autentificare, daca va sunt cerute explicit online, mai ales daca vi se promite un castig rapid.
Raportati paginile care propaga concursuri, promotii false sau oportunitati ireale de castig. Mai multe raportari intr-un timp scurt catre reteaua sociala in cauza pot duce la suspendarea rapida a paginii care propaga continut fraudulos.
Daca ati oferit date financiare sau date de card, luati imediat legatura cu banca pentru blocarea cardului si monitorizarea tranzactiilor din cont.
Daca ati suferit pagube materiale, depuneti o plangere la Politia Romana si notificati Directoratul la telefon 1911.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1331 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008620 (s)