News Flash:

Nu se lasă!

China vrea să devanseze SUA în calitate de primă putere mondială

29 Septembrie 2023
173 Vizualizari | 0 Comentarii

China vrea să depășească Statele Unite și să devină principala putere mondială, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. Acesta a lansat, de asemenea, un nou avertisment cu privire la situația din Taiwan, subliniind că Statele Unite consideră China o provocare majoră pe termen lung și intensifică eforturile pentru consolidarea prezenței lor în regiunea Asia-Pacific.

„Cred că obiectivul său este de a deveni puterea dominantă în lume - pe plan militar, economic, diplomatic”, a declara Antony Blinken, întrebat despre intenţiile Chinei în cadrul unui forum organizat de revista The Atlantic.

„Aceasta este ceea ce caută preşedintele chinez Xi Jinping. Într-un fel, nu este o surpriză. China are o istorie extraordinară. Cred că, dacă vă uitaţi şi îi ascultaţi pe liderii chinezi, ei caută să recâştige ceea ce consideră a fi locul lor legitim în lume”, a mai spus secretarul de stat american, care a efectuat, în iunie, o rară vizită la Beijing.

Cu toate acestea, tensiunile persistă, în special în ceea ce privește situația din Taiwan, pe care guvernul chinez îl revendică ca parte a teritoriului său.

„Miza este extraordinar de mare”, a declarat Blinken, subliniind rolul insulei în economia globală, în special ca hub pentru semiconductorii de ultimă generaţie.

„Dacă ar fi să existe o criză cu privire la Taiwan precipitată de acţiunile Chinei, ar exista o criză economică mondială”, a avertizat şeful Departamentului de Stat al SUA, lansând un apel către Beijing să nu mai încerce să schimbe status quo-ul insulei. „Ne dorim - toată lumea vrea - pace şi stabilitate şi toată lumea doreşte ca status quo-ul să fie păstrat”, a declarat Blinken.

Hackerii chinezi care au atacat platforma de e-mail a Microsoft în luna mai au reușit să fure zeci de mii de mesaje de e-mail din conturile Departamentului de Stat al SUA, potrivit unui angajat al Senatului american.

Acest angajat, care a participat anterior la o întâlnire cu oficiali ai Departamentului de Stat pe teme IT, a dezvăluit că oficialii le-au informat pe parlamentari că aproximativ 60.000 de mesaje de e-mail au fost sustrase din zece conturi diferite ale Departamentului de Stat. Cu excepția uneia, toate aceste conturi erau implicate în gestionarea dosarelor legate de regiunea Asia de Est și Pacific.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1355 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006616 (s)