News Flash:

Ce se intampla daca justitia internationala il gaseste vinovat pe Putin de crime de razboi in Ucraina?

18 Martie 2022
761 Vizualizari | 0 Comentarii
Putin

Romania, alaturi de alte 38 de state, a sesizat la 2 martie Curtea Penala Internationala, cerand procurorului Curtii Penale Internationale sa inceapa ancheta cu privire la posibila comitere de crime de razboi, crime impotriva umanitatii, crime de genocid in legatura cu desfasurarea ostilitatilor din Ucraina.

„Aceasta solicitare pe care noi am facut-o a ajutat foarte mult Curtea Penala Internationala, procurorul Curtii Penale Internationale, pentru ca altfel s-ar fi consumat mai mult timp asteptand o dezlegare, sa spunem procedurala, din partea unei camerei preliminare a Curtii. Noi am ajutat Curtea Penala Internationala sa inceapa mai repede aceasta ancheta”, a spus Bogdan Aurescu.

El a fost intrebat daca Vladimir Putin este criminal de razboi, in conditiile in care astfel de declaratii au venit de la Washington de la cel mai inalt nivel. 

„Este vorba despre declaratii cu caracter politic si daca ne uitam la toate informatiile care vin, care sunt publice si vin din teatrul de razboi din Ucraina, in urma agresiunii militare a Federatiei Ruse, sunt indicii puternice ca in acest conflict s-au produs astfel de crime de razboi. Ca jurist, ca profesor de drept international, am foarte mare incredere in justitia internationala”, a raspuns ministrul roman de externe.

Seful diplomatiei a subliniat ca ancheta CPI poate sa dureze destul de mult, atunci este vorba despre crime de razboi.

„De altfel, procurorul Curtii Penale Internationale s-a si deplasat in Ucraina, a discutat cu oficialii ucraineni, echipe ale oficiului Biroului procurorului CPI sunt deja in Ucraina si strang probe, prin urmare este o investigatie care probabil va dura ceva vreme, pentru ca orice fel de astfel de procedura trebuie sa se bazeze pe elemente de proba temeinice. Ele pot fi diverse, inclusiv marturii ale unor martori oculari. Poate sa dureze destul de mult timp o astfel de ancheta, pentru ca ea trebuie sa fie temeinica, vorbim despre crime internationale foarte grave (...) De fapt, daca ne uitam la informatiile care vin din Ucraina, exista posibilitatea ca acolo sa se fi comis serioase incalcari ale dreptului international umanitar, adica incalcari ale modului de desfasurare a ostilitatilor si care se pot referi la incalcarea unor principii importante ale acestei ramuri de drept international”, a spus Bogdan Aurescu, potrivit digi24.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005464 (s)