News Flash:

Incredibil, dar adevărat!

Cadrele medicale de la Spitalul Județean Timișoara împrumută materiale sanitare uzuale de la o secție la alta

11 Septembrie 2023
174 Vizualizari | 0 Comentarii


La Spitalul Județean Timișoara, personalul medical se confruntă cu o criză de medicamente și materiale sanitare esențiale, iar pentru a face față acestei situații, cadrele medicale sunt nevoite să împrumute astfel de materiale de la diferite secții ale spitalului. Această informație a fost făcută publică de către Vocea Timișului, iar managerul spitalului a confirmat situația critică cu care se confruntă instituția. În același timp, este important de menționat că Spitalul Județean Timișoara dispune de două milioane de lei, fonduri ce puteau fi obținute de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar care nu au fost folosite până în prezent.

„Spitalul nostru, ca aproape toate spitalele mari care contează în România, se confruntă în acest an cu o mare problemă de finanțare. Motivul este unul clar, indubitabil: Casa Națională de Asigurări de Sănătate a schimbat regulile de finanțare, anul acesta, și aceste noi reguli nu țin cont de realitatea economică a României. Practic, noi suntem plătiți pentru serviciile noastre, adică un caz pe care îl tratăm si îl externăm este plătit de către Casă, acest tarif crescând doar cu 15% față de 2019. În această perioadă, costurile noastre au crescut incomparabil mai mult. De exemplu, avem medicamente pe care trebuie să le cumpărăm, care au crescut ca preț cu 500%. 300%, 200%”, a afirmat Dorel Săndesc pentru Radio Timișoara.

Managerul Spitalului Județean Timișoara a subliniat că situația financiară a spitalului este într-o stare critică și că este necesară intervenția Guvernului pentru a schimba modul de decontare a serviciilor medicale. El a afirmat că au fost transmise memorandumuri către Guvern, Ministerul Sănătății și Parlamentul României, în care s-au propus soluții pentru depășirea acestei crize.

„Sperăm să se facă schimbarea legislativă pe care știu că Ministerul Sănătății dorește să o facă astfel încât modul de finanțare să se corecteze acum, până nu este prea târziu”, a mai afirmat managerul celui mai mare spital din vestul țării.

Managerul Spitalului Județean Timișoara a afirmat că nu are cunoștință de cazuri concrete în care pacienții să fie nevoiți să-și cumpere materiale sanitare din proprii lor bani, dar a menționat că în situații de disperare, medicii ar putea apela la această soluție.

„Medicii chiar au făcut eforturi extraordinare. Avem fundații, cumpărăm prin fundații medicamente, materiale, analize, atunci când nu avem toți reactivii. Am avut întâlniri sistematice cu partenerii noștri comerciali, iar unii au sprijinit spitalul prin diferite forme, de la sponsorizări până la donarea unor materiale sanitare”, a mai spus medicul Dorel Săndesc.

Managerul Spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a menționat că situația dificilă din cadrul spitalului se regăsește în majoritatea spitalelor mari, în timp ce spitalele mai mici nu se confruntă cu aceeași criză.

„În România, de ani de zile spitalele mici o duc bine, nu au datorii, plătesc sporuri la maxim, astfel încât medicii din spitale mici au venituri semnificativ mai mari decât medicii din marile spitale, iar spitalele mari au datorii. E ca și când toate geniile managementului sanitar s-au concentrat în spitalele mici, iar în spitalele mari au rămas doar proștii. Nu este normal”, a precizat Dorel Săndesc.


Conform informațiilor furnizate de Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, din perspectiva finanțării, există fonduri disponibile. Alocarea financiară pentru Spitalul Județean Timiș în perioada iunie - iulie 2023 a fost de 114 milioane de lei, iar din această sumă, două milioane de lei au rămas necheltuiți.

„Bugetul alocat Spitalul Județean din Timișoara este de aproximativ 174 de milioane de lei, pentru servicii medicale spitalicești. Se adaugă influențele salariale de aproximativ 97 de milioane de lei. În perioada ianuarie-iulie, Spitalul Județean a avut un buget de aproximativ 114 milioane de lei și a rămas cu fonduri neutilizate de aproximativ 2 milioane de lei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mariana Marcu.

Medicul Marius Craina, care a fost manager al Spitalului Județean Timișoara, a afirmat că nu era oportun să se lase necheltuiți banii proveniți de la Casa de Asigurări de Sănătate în nicio circumstanță.

„Dacă Casa Județeană îți asigură o finanțare până la suma X, trebuie să duci activitatea spitalului astfel încât să obții suma maximă oferită de Casă. Nu vă supărați. Dacă ținem oameni care au două internări pe lună și nu se iau măsuri împotriva acelor persoane, asta e. Pentru că unul care face două internări ia același salariu ca și unul care face 100 de internări”, a spus Craina.

Managerul Spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a recunoscut că există medici care nu își îndeplinesc responsabilitățile și că unii dintre ei au demisionat atunci când li s-a atras atenția că nu furnizează suficiente servicii medicale.

„Spitalul public nu este o instituție de ajutor social pentru angajați. Medicii și personalul trebuie să înțeleagă că nu poți să mai suporți financiar personal care nu muncește deloc. Nu mai suntem în vremurile în care ei se făceau că ne plătesc și noi ne prefăceam că lucră. Noi vrem să corectăm acest lucru, în sensul în care medicii, personalul să muncească, să producă finanțarea necesară pentru a fi plătit și pentru a funcționa spitalul”, precizează managerul Spitalului Județean din Timișoara.


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat vineri, 8 septembrie 2023, la Timișoara, alături de reprezentanți ai Departamentului de Justiție al SUA, la un eveniment dedicat integrității și practicilor anti-corupție în cadrul achizițiilor publice. Pe lângă acest subiect, se așteaptă ca Rafila să abordeze și problema finanțării spitalelor în timpul vizitei sale la Timișoara.

Galerie Foto

Medicii_i_asistentele_de_la_Spitalul_Jude_ean_Timi_oara_se_confrunt_cu_o_criz_de_medicamente_i_materiale_sanitare_de_baz_._597x420_-1
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1170 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004840 (s)