News Flash:

Se caută constructor!

Cazarma Pompierilor, clădirea monument istoric aflată în Iosefin, va fi reabilitată

8 Septembrie 2023
162 Vizualizari | 0 Comentarii


Cazarma Pompierilor intră într-un proces de reabilitare. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Banat a organizat o licitație pentru proiectul tehnic și execuția acestei renovări a clădirii monument istoric din cartierul Iosefin. Bugetul alocat pentru acest proiect se ridică la aproape trei milioane de euro și provine în mare parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este 15 ianuarie 2026.

Contractul de finanțare din cadrul PNRR pentru "reabilitarea energetică și modernizarea sediului Detașamentului 2 Pompieri Timișoara" a fost semnat în prima parte a acestui an. Acest proiect vizează „consolidarea a două corpuri de clădire, astfel încât să fie diminuat riscul în cazul unui seism, prin trecerea de la clasa a II-a de risc seismic la clasa a III-a de risc seismic, restaurarea arhitecturală a celor două corpuri de clădire, anveloparea clădirii, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel încălzit, înlocuirea sistemului de iluminat și a celui de încălzire”.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Banat a lansat o licitație pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor la un cost maxim de 14,6 milioane de lei. Clădirea Cazarmei Pompierilor din cartierul Iosefin este inclusă în Lista Monumentelor Istorice (LMI) cu codul TM-II-m-A-06118. Această construcție a fost inițiată în 1905, conform planurilor create de arhitectul Laszlo Szekely.

„Complexul se remarcă prin silueta zveltă a turnului de observație, dar și prin ornamentele ce înfățișează recuzită specifică breslei pompierilor. În 1931, în urma unei furtuni puternice, turnul a fost avariat, acesta nemaifiind reconstruit la forma originală, întreg complexul pierzând astfel silueta inițială”, după cum scriu cei de la Heritage of Timișoara.

Din 2015, clădirea se află în proprietatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, însă, din păcate, aceasta nu a beneficiat de investiții majore de mulți ani. Proiectul de investiții propune două obiective principale: restaurarea și evidențierea ansamblului arhitectural al clădirilor pentru a recăpăta caracterul lor istoric, și reabilitarea tehnică și funcțională a acestora. Un punct central al proiectului este restaurarea turnului, aducându-l la starea inițială în ceea ce privește înălțimea. 

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 20 septembrie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004760 (s)