News Flash:

Bugetul Timisoarei pentru anul 2022 a fost aprobat. Se vrea cresterea calitatii vietii cetatenilor

2 Martie 2022
332 Vizualizari | 0 Comentarii
centru TM

Consilierii locali s-au intalnit de ziua martisorului, in sedinta extraordinara, pentru a vota bugetul Timisoarei pe anul acesta. Inainte ca bugetul sa fie aprobat, au fost supuse la vot 32 de amendamente vizavi de proiect.
 
 
In prima zi a lunii martie, bugetul local pentru anul 2022 a fost aprobat in sedinta Consiliului Local, dar nu fara modificari fata de propunerea initiala. Consilierii locali au propus spre votare 32 de amendamente, dintre care 18 au venit numai din partea consilierului Dan Diaconu (PNL). In cele din urma, 16 au fost aprobate.

„Spre deosebire de bugetul pe 2021, bugetul pe 2022 mai are un punct important. Daca in anul 2021 porneam cu o componenta mare de datorii din urma, cu plati restante si facturi neplatite din 2020, putem spune ca bugetul pentru 2022 este bugetul pentru 2022. Nu mai vine cu balast pentru 2021”, a declarat city managerul Timisoarei Matei Creiveanu.

Scurt istoric
In urma cu aproape o luna, pe 9 februarie, primarul Dominic Fritz a prezentat proiectiile pentru bugetul Timisoarei, dupa care propunerea a intrat in consultare publica.

„Este foarte clar ca Romania si Europa se afla in prezent intr-o situatie bulversanta din multe puncte de vedere. Exista o nesiguranta economica si sociala evidente. In acest context nu este usor sa alcatuiesti un buget. […] Daca ne uitam pe o harta a Timisoarei, vedem ca avem cateva sute de hectare in zona de nord a Timisoara in care orasul se va dezvolta foarte mult. Miza in acest an pentru buget este ca dinamica Timisoarei sa fie accelerata. Obiectivul nostru este foarte clar: sa investim in calitatea de viata a timisorenilor”, declara Fritz inainte de a incepe prezentarea propunerii de buget.

Propunerile si intrebarile cetatenilor au fost asteptate pana la data de 20 februarie 2022. A urmat ca in 21 februarie, de la ora 17, sa fie organizata dezbaterea publica online. Numarul participantilor la dezbaterea publica a fost unul scazut, mai putin de cinci cetateni implicandu-se in discutiile despre bugetul local. In plus, intrebarile celor care au luat cuvantul nu s-au axat neaparat asupra subiectului.

Cifrele bugetului
In acest an, bugetul local cumuleaza un total de 2016 milioane de lei, fiind impartit pe doua dimensiuni: bugetul de functionare si bugetul de dezvoltare.

Pentru bugetul de functionare au fost alocati circa 901 milioane de lei, suma care reprezinta 44,7% din totalul bugetar. Salariile administrative, spatiile verzi, cultura, sportul, sanatatea, dotarea scolilor si reparatiile strazilor sunt cateva dintre ariile ale caror cheltuieli sunt acoperite in cadrul bugetului de functionare. Bunurile si serviciile reprezinta 36% din cele 901 milioane de lei, pe cand pentru personal a fost alocat 25,2%; subventiile subsumeaza 22,2%.

Bugetul de dezvoltare, care cuprinde proiectele de investitii si achizitii, reprezinta peste 1 miliard de lei, vorbind procentual de 55,3% din totalul monetar alocat bugetului din acest an. Bugetul local acopera 44,6% din aceasta suma, iar 35,95% din fonduri vin pe filiera europeana. Din bugetul de stat a fost alocat 10,4%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) oferind un credit ce acopera 9% din totalul bugetului de dezvoltare.

Comparativ, bugetul Timisoarei pe anul 2021 a fost de 1,4 miliarde de lei, fiind asemanator cu cel din 2019. Cresterea din 2020, cand bugetul a fost de 2,2 miliarde de lei, s-a datorat faptului ca includea fonduri europene, credite de refinantare, era mai mare procentul din impozitul pe venit si fusese majorat bugetul spitalelor din subordine.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006198 (s)