News Flash:

Dezbatere publica, online, pe tema noii organigrame a Primariei Timisoara. Sunt invitati cat mai multi cetateni

1 Martie 2022
312 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria TM

Timisorenii sunt invitati sa participe la dezbaterea publica pe marginea noii organigrame a Primariei Timisoara. Vor participa mai mult de trei cetateni?
 
 
Dezbaterea publica va avea loc joi, 3 martie, de la ora 17, prin intermediul platformei ZOOM, pe marginea urmatoarelor proiecte de hotarare:

• Proiect de hotarare privind infiintarea Administratiei pentru Educatie si Sanatate a municipiului Timisoara prin reorganizarea structurala a serviciilor publice de educatie si sanatate oferite de municipalitate;
• Proiect de hotarare privind aprobarea organizarii si statului de functii pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timisoara.

Timisorenii care vor sa transmita propuneri, sugestii sau opinii referitoare la aceste doua proiecte, se pot adresa in scris Directiei Secretariat General – Serviciul Administratie Locala sau pe e-mail, la adresa camelia.crisan•primariatm.ro. O pot face pana in 2 martie, la ora 12. Cei care vor sa participe la dezbaterea online, se pot inscrie, cel tarziu, tot pana in 2 martie, pe adresa de e-mail de mai sus.

Epopeea organigramei
Pe 2 decembrie 2021, a fost lansat un anunt de recrutare. Se cautau oameni noi in Primaria Timisoara, profesionisti in mai multe domenii: urbanism, educatie, turism, infrastructura rutiera, patrimoniu, mediu si spatii verzi, comunicare, control intern, resurse umane, economic si informatica.

Pe 11 ianuarie ar fi trebuit sa participe la proba scrisa cei 51 de candidati eligibili pentru cele 20 de posturi disponibile la Primaria Timisoara. Dar Tribunalul Timis a suspendat concursul la cererea Sindicatului Liber al Primariei Timisoara. Primarul Timisoarei era atunci de parere ca sindicatul pune bete in roate „reformei” din primarie. Pe de cealalta parte, reprezentantii sindicatului transmiteau ca nu se opun reformei din primarie, ci urmaresc respectarea legii.

Timpul a trecut, suntem in 2022, iar acum timisorenii sunt asteptati sa participe la o dezbatere publica pe tema organigramei, ca un pas suplimentar facut de PMT pentru a se asigura ca de data aceasta nu vor aparea probleme.

Cu toate acestea, nu putem sa nu observam lipsa implicarii civice a cetatenilor din Timisoara. La ultima dezbatere publica organizata de PMT, pe tema bugetului local pentru anul 2022, doar trei cetateni dintre cei inscrisi au luat cuvantul, insa discutiile au deraiat de la tema principala.

O astfel de „ancheta” administrativa nu poate avea succes daca amprenta civica a locuitorilor lipseste de la locul faptei. Poate istoricul esichierului politic la nivel local dezarmeaza cetateanul de orice dorinta de a se manifesta public, fiind convins ca ar fi inutila o astfel de actiune. Poate ca exercitiul democratic nu a fost inca integrat eficient in obiceiurile timisorenilor. Poate ca ofertele actuale de implicare activa a populatiei in guvernarea societatii nu sunt cele potrivite sau nu sunt destul de bine promovate. Poate timisorenii sunt dezamagiti. Cert este ca exista loc de mai bine.

Dominic Fritz are incredere in metoda dezbaterilor publice, spunand ca la altele au participat mult mai multi cetateni ale caror sugestii au fost luate in considerare.

„E foarte clar ca traim intr-o epoca in care participarea reala a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor este foarte importanta. Doar ca trebuie sa avem si instrumentele adecvate pentru asta. Noi am facut, de exemplu, consultare pentru zona de agrement Nord, unde au participat peste 2.000 de oameni. La alte proiecte, am avut discutii in cartiere. La TimPark, de exemplu, am avut o serie de dezbateri publice si chiar am preluat cateva recomandari ale cetatenilor si le-am adaugat la regulamentul final TimPark”, spune Fritz.

Platforma DeciTim, in curs de dezvoltare, ar urma sa ii deserveasca pe cetatenii care vor sa dezbata problemele orasului.

„Eu cred foarte mult in participarea cetatenilor, tocmai de aceea am creat si un serviciu de guvernanta participativa si rolul acestui serviciu este sa dezvolte instrumentele adecvate. Avem si o platforma, DeciTim, pe care o dezvoltam pentru dezbateri si participarea cetatenilor. Am mari semne de intrebare daca aceste dezbateri publice realizate pana acum sunt instrumentul adecvat. Probabil acesta este si motivul pentru care nu sunt foarte multi cetateni care vin acolo. Dar, inca o data, daca vrem sa stim parerea cetatenilor, nu trebuie sa asteptam sa vina ei la noi, la o anumita ora. Trebuie sa avem mecanisme de consultare si online si offline”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz, pentru Tion.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006039 (s)