News Flash:

Primaria are de platit o factura de peste 4 milioane de lei pentru deseuri. Inca o surpriza din „greaua mostenire”

1 Martie 2022
455 Vizualizari | 0 Comentarii
deseuri

„Platim azi aproape 4,3 milioane de lei pentru gunoiul bagat sub pres, la propriu”, spune primarul Dominic Fritz. Primaria Timisoara va trebui sa plateasca suma catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), ca urmare a controlului realizat de inspectori privind cantitatile de deseuri depozitate sau reciclate, in perioada 2016-2020. Fostul edil spune ca nu are „stire de nicio ilegalitate” si este „consecvent pe aceasta pozitie de sustinator al respectarii cu sfintenie a legii”.
 
 
In perioada 2016-2020, primaria a declarat ca pe teritoriului Timisoarei erau valorificate prin reciclare aproximativ 131.000 de tone de deseuri. Dar inspectorii AFM au descoperit neconcordante intre ceea ce administratia Robu a scris pe hartie si ceea ce era, de fapt, la fata locului. Se pare ca in perioada amintita in Timisoara nu ar fi fost valorificate prin reciclare decat 30.000 de tone de deseuri.

Tot din aceeasi perioada, registrele arata ca ar fi fost depozitate peste 527.000 de tone de gunoaie in zonele special amenajate din oras, dar inspectorii spun ca realitatea contrazice vehement cele declarate, fiind vorba de 612.000 de tone.

Prin urmare, fata de obligatiile de plata declarate de municipalitate, care in perioada 2016-2020 s-au ridicat la 7,5 milioane de lei, inspectorii AFM au stabilit o obligatie reala de plata de 11,8 milioane de lei, cu 4,3 milioane de lei mai mult de dat din buzunarul public decat estimarea initiala.

„Pe langa gazul consumat in 2014, acum avem de platit si minciuna ca am fi reciclat mai mult decat in realitate. Timisoara, din pacate, a fost condusa de un tepar notoriu. Condamn ferm acest tip de a face administratie, in care se arunca in viitor plati curente, din motive politicianiste. Platim azi aproape 4,3 milioane de lei pentru gunoiul bagat sub pres, la propriu, in anii 2016-2020. Nu doar ca suntem buni de plata acum, am si ratat ani intregi pentru a pune la punct sistemul de valorificare a deseurilor din Timisoara. Lucram cu toate firmele de salubrizare pentru a imbunatati serviciile de colectare si reciclare a deseurilor. Intarim controlul Primariei asupra trasabilitatii deseurilor ca sa declaram realitatea reciclarii, nu povesti”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

In replica, fostul edil, Nicolae Robu, declara ca nu stie ca o astfel de ilegalitate sa se fi desfasurat in timpul mandatului sau si cere ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere. „Teparul notoriu” (cuvintele ii apartin actualului primar) mai cere ca „personajul – calamitate” (cuvintele ii apartin fostului edil), Dominic Fritz, sa fie amendat de Curtea de Conturi.

„Cer sa fie identificati cei care au distorsionat raportarile si atras prin aceasta amenda de 4,3 milioane lei si pedepsiti conform legilor in vigoare; eu n-am stire de nicio ilegalitate si sunt consecvent pe aceasta pozitie de sustinator al respectarii cu sfintenie a legii. Cer sa fie pedepsit de asemenea conform legilor in vigoare, Primarul Timisoarei Dominic Samuel Fritz, vinovat, asa cum arata si Curtea de Conturi, de atragerea unei amenzi de 25 de ori mai mare decat cea de mai sus, mai exact: de 21 milioane euro = 107 milioane lei”, a raspuns Nicolae Robu, intr-o postare pe Facebook.

Municipiul Timisoara ar trebui, conform unei obligativitati legale, sa reduca anual cantitatile de gunoi eliminate prin depozitare. Altfel, fiecare tona de deseuri din orasul nostru este taxata de catre AFM.

„Potrivit OUG 196/2005, Municipiul Timisoara are obligatia de a reduce anual cantitatile de deseuri eliminate prin depozitare, in cazul neindeplinirii acestui obiectiv fiind obligata sa plateasca catre AFM o contributie de 100 lei/tona (in anul 2016) si 50 de lei/tona (in anii ulteriori). Astfel, conform legii, in 2016, municipiul era obligat sa reduca cu 15% cantitatea de deseuri eliminate prin depozitare fata de anul anterior, in 2017 cu 25%, in 2018 cu 35%, iar din 2019 pana in prezent cu 45% anual”, informeaza reprezentantii primariei, printr-un comunicat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006728 (s)