News Flash:

Legea a fost promulgată!

Proprietarii își vor putea reabilita sau consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur

24 Iulie 2023
316 Vizualizari | 0 Comentarii

A fost promulgată legea care oferă proprietarilor șansa să-și reabiliteze sau să-și consolideze mai ușor locuințele în caz de cutremur. Potrivit inițiatorilor legii, până acum, cadrul birocratic i-a împiedicat pe proprietari să-și consolideze locuințele, dar această nouă lege va simplifica procesul.

„A fost eliminată regula absurdă a unanimității. De acum înainte, ca în orice democrație, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari.

Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva. A fost scăzută de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată, fără a rambursa costurile lucrărilor. Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuință este mai rezistentă și mai pregătită de cutremur”, a precizat Diana Stoica, deputat USR.

Pe lângă acest aspect, inițiatorii au introdus "un mecanism de sprijinire a inițiativelor proprii", având în vedere că statul nu poate face totul și trebuie să acorde prioritate instituțiilor publice, spitalelor și unităților de învățământ.

Concret, proprietarii sau asociațiile din clădirile clasificate cu risc seismic 1 și 2 vor putea solicita credite pentru reabilitarea seismică, garantate de stat, pentru lucrările de reabilitare. În plus, toate acțiunile în justiție efectuate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor vor fi scutite de taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni.

În plus, instituțiile publice cu responsabilități în acest domeniu vor fi obligate să sprijine autoritățile locale și să furnizeze informațiile necesare pentru inițierea procedurilor de reabilitare și consolidare, conform news.ro, citat de stiripesurse.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005426 (s)